Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Voiculescu: Am convingerea că actualul guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu, privind interzicerea cumulului pensie-salariu

dan voiculescu

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în sistemul public, reprezintă o „nedreptate flagrantă” și a fost una dintre cele mai nocive măsuri dispuse în regimul Traian Băsescu, afirmă Dan Voiculescu. Într-o postare pe blogul personal acesta vorbește despre interdicția impusă în urmă cu zece ani și amintește că inclusiv Partidul Național Liberal a luptat împotriva acesteia.

Citește și: Virgil Musta ne anunță că facem Paștele și 1 Mai din nou acasă: 'Mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim!'

„Pe 23 septembrie 2012, scriam pe blogul personal: “interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă una dintre cele mai nocive nedreptăţi comise de regimul Traian Băsescu!”

Aminteam atunci de lupta pe care o dusesem, în calitate de senator, alături de PSD și PNL pentru a elimina acea interdicție: “în septembrie 2010, cu sprijinul colegilor de la PSD şi PNL, am reușit chiar eliminarea interdicției în Comisiile pentru buget şi muncă, însă plenul Camerei Deputaţilor, controlat atunci de majoritatea PDL, a respins hotărârea celor două comisii!”, scrie Dan Voiculescu.

Odată cu reintroducerea în agenda publică a acestei măsuri, Dan Voiculescu spune că ar fi o greșeală impardonabilă, aceasta fiind inclusiv obiectul unei hotărâri dată de CEDO, în care se spune că această interdicție reprezintă încălcarea unor „bunuri” câștigate.

„Suntem în 2021 și înțeleg că se pregătește reintroducerea acestei interdicții. După zeci de ani de experiență în politică și economie, consider că ar fi o greșeală impardonabilă și o nedreptate monumentală.

1. Pensia reprezintă un drept câștigat ireversibil prin cotizarea la bugetul asigurărilor sociale de stat și îndeplinirea vârstei legale de pensionare;

2. Interdicția de angajare în sistemul public impusă unei persoane care îndeplinește toate criteriile de performanță pentru ocuparea unui anumite funcții reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului la muncă și o îngrădire arbitrară a unor drepturi financiare.

Tema cumulului salariu-pensie a generat nenumărate dezbateri atât pe plan intern, cât și în întreaga Europă, făcând obiectul unor Hotărâri ale CEDO (v. Cauza Buchen împotriva Cehiei, 2002). Opinia dominantă este aceea că interdicția acestui tip de cumul reprezintă o încălcare a unor drepturi (“bunuri”) câștigate”, transmite Dan Voiculescu.

„În 2010, 2011 și 2012, inclusiv Partidul National Liberal a susținut aceste poziții absolut legitime. De altfel, în 2012, Partidul National Liberal a propus o inițiativă legislativă care viza eliminarea interdicției, iar în 2014 a votat pentru ridicarea interdicției. Sunt convins că și astăzi sunt foarte mulți liberali care au același respect pentru garantarea unor drepturi câștigate prin zeci de ani de muncă și respectarea legislației în vigoare” mai spune Dan Voiculescu.

În cazul pensionărilor „speciale, unde angajați ai unor instituții de stat se pensionează devreme, iar apoi activează în cadrul aceleiași instituții, cumulând pensia cu salariul, ar trebui să existe rezolvări punctuale și nu măsuri generale, consideră fondatorul trustului Intact.

În final, Dan Voiculescu își exprimă speranța că actualul guvern va renunța la această măsură, care este o copie la indigo a unei măsuri abuzive, „specifică regimului Băsescu”.

„În mod evident, copierea măsurilor abuzive specifice regimului Băsescu sunt nefaste pentru întreaga națiune română. În acest sens este elocventă istoria noastră recentă, perioada 2005-2014, marcată de tăieri neconstituționale de pensii, protocoale secrete care afectau actul de justiție, dezastre economice și sociale generate de orgolii politice, răzbunări sau diletantism.

În consecință, am convingerea că, analizând responsabil inoportunitatea introducerii unei interdicții globale a cumului pensie-salariu în sistemul public, actualul guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu”, conchide Dan Voiculescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.