Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă: Vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o anumită persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta în justiţie

Inquam Photos/ Octav Ganea
Viorica Dancila

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, întrebată despre ordonanţa care modifică legile justiţiei, că în ultima perioadă ”tot ceea ce faci trebuie să fie legat de o anumită persoană”. Dăncilă a vorbit despre nevoia de a se schimba modul de gândire, pentru că legile sau ordonanţele nu se referă la o anumită persoană, ci se fac pentru toţi românii. ”Vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o anumită persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta în justiţie”, a spus Dăncilă.

Vezi si: SURSE - PSD preia șefia AEP de la ALDE. Cine este urmașul lui Daniel Barbu

”În Romnia, în ultima perioadă, tot ceea ce faci trebuie să fie legat de o anumită persoană. Eu cred că trebuie să modificăm modul de gândire şi atunci când modificăm o lege, dăm o OUG, acea OUG nu se referă la o persoană, se dă pentru întreaga Românie şi pentru toţi românii”, a declarat, marţi seară, Viorica Dăncilă, întrebată despre OUG pe legile justiţiei.

În plus, Dăncilă susţine că ”nu trebuie să lipim o anumită ordonanţă de o anumită persoană”.

”Vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o anumită persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta în justiţie. Cred că drepturile cetăţenilor trebuie respectate. În faţa legii toţi suntem egali şi continuăm lupta anticorupţie. Vă asigur că nicuna dintre ordonanţele pe care le-am dat azi nu încalcă cele trei principii pe care le-am enumerat”, a mai spus premierul.

Dăncilă susţine că a existat consultare pe tema OUG pe legile justiţiei.

”Eu am înţeles că domnul ministru (Tudorel Toader – n.r) a avut consultări, a discutat cu CSM, dar nu văd de ce atâtea semne de întrebare pe două ordonanţe care haideţi să vedem ce presupun şi cum se pliază pe realitatea din România”, a afirmat Dăncilă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României. La această funcţie pot candida procurori sau judecători, iar în urma unei selecţii va fi trimisă la Bruxelles o listă de trei candidaţi, din care se va alege procurorul european român. Pe timpul ocupării acestei funcţii, el se va suspenda din funcţia deţinută în ţară, urmând să şi-o reia după încetarea mandatului.

Tudorel Toader a mai declarat că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, marţi, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile justiţiei, că nu au avut cunoştinţă despre modificările propuse şi au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare. Procurorii afirmă că modificarea referitoare la delegarea atribuţiilor ”este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor”.

La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, a trimis un punct de vedere cu privire la modificările aduse, prin OUG, legilor justiţiei şi îşi exprimă ”îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei”. În plus, Lazăr susţine că unele dintre prevederi sunt neconstituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.