Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel OLTEANU, președinte ALDE: Certitudinea care ni se livrează este că PNRR înseamnă noi taxe, creșteri ale altor taxe și impozite

daniel olteanu ALDE

 

Președintele ALDE, Daniel OLTEANU, demască încercările Guvernului de a ascunde în spatele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) noile taxe și creșteri de impozite. Olteanu atrage atenția că varianta recentă a planului, care nu a primit încă aprobarea definitivă a Comisiei Europene, e «o colecție de numere care se bat cap în cap, generalități și surprize despre reforme» care nu au nicio legătură cu redresarea și modernizarea României. Mai mult, subliniază liderul ALDE, care dă ca exemplu promisiunile din Sănătate, Transporturi și Educație, planurile de reformă ale guvernanților sunt cel mai adesea rupte de realitățile din țară, iar investițiile fie au costuri duble față de standardele de cost la care se execută cele aflate în implementare, fie nu vor rezolva niciodată problemele de fond și nu vor elimina cauzele lor. În aceste condiții, arată Olteanu, costurile reformei îi vor face pe români «să strângă cureaua», fiindcă mai bine de jumătate din sumele alocate prin PNRR sunt împrumuturi care trebuie returnate.

«Sunteți pregătiți? PNRR-ul Guvernului plesnește de reforme! Nu una, ci 42 de promisiuni bune pentru Bruxelles a adunat actuala coaliție de guvernare sub umbrela PNRR. Deocamdată, după mai multe încercări ratate de ministrul userist Ghinea, obiectivul de a fi pe plac Bruxelles-ului pare îndeplinit. Care sunt costurile pentru România nu le știm, membrii coaliției anunță și se dezmint unul pe altul cu privire la taxele ce urmează a fi introduse sau crescute.

Cea mai recentă variantă a PNRR (care, atenție, nu e definitivă, urmează să fie din nou negociată!) e ca un iarmaroc în care punctele de atracție s-au adaptat vremurilor și au devenit „livrabile”. De fapt, e o colecție de numere care se bat cap în cap, generalități și surprize, o listă de încercări mascate de a ascunde noile taxe și creșterile de impozite.

De exemplu, Sănătatea, domeniul cel mai vulnerabil, în care, spune chiar șeful DNA, s-a furat pe rupte în pandemie, și unde nevoia de investiții e mai mare ca nevoia de oxigen, are asumate mai multe reforme (trei) decât investiții (două), pentru că e mai simplu să taxezi decât să construiești spitale.

La Transporturi, alocarea e de 7,6 miliarde euro, iar informațiile despre cum proiectele din PNRR costă dublu pe kilometru decât proiecte proaspăt terminate încep să circule. Dublu? În condițiile în care construcțiile și modernizările de școli și grădinițe sunt blocate în toată țara, pentru că legea nu permite reactualizarea valorii conform creșterii prețului materialelor, un cost care a explodat?», a declarat liderul liberal-democraților din România, Daniel Olteanu.

Acesta a menționat că preocupările actualului Guvern nu vizează rezolvarea problemelor de sistem, cum sunt cele din Educație, de exemplu, ci mascarea, în cadrul unor investiții, a majorărilor de taxe și impozite.

«O altă atracție a parcului de distracții PNRR e „Fondul pentru Valul Renovării”, unde sunt prinse și cele mai multe reforme. Aici, planul înghite dintr-un foc 2,2 miliarde euro pentru 8 reforme și 10 investiții. În ce? Reabilitarea energetică a 1500 blocuri și renovarea a 2000 clădiri publice. Pe ce criterii sunt alese cele 1500 blocuri și cine umblă după semnăturile proprietarilor, asta e „reformă”?

Am lăsat pentru final „România educată”, care cu greu își găsește locul în România „normală” de azi. 3,6 miliarde euro sunt banii prevăzuți pentru educație, fără preocupări pentru reducerea analfabetismului funcțional sau pentru scăderea până la eliminare a abandonului școlar.

Certitudinea care ni se livrează este că PNRR înseamnă noi taxe, creșteri ale altor taxe și impozite. Cam asta e „reforma”. Partea frumoasă, în completare, e că mai bine de jumătate din bani îi dăm înapoi. La 42 de reforme, unde mutăm nodul la curea?», a mai spus președintele ALDE, Daniel Olteanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.