Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniela Gîtman a participat la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene

mae.ro
Daniela Gitman

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Daniela Gîtman, a participat, luni, la Sofia, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată de Preşedinţia anuală exercitată de Bulgaria.

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor s-au referit la modalităţile de continuare a sprijinului acordat Ucrainei şi populaţiei sale, pe fondul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva acestui stat. Discuţiile din cadrul reuniunii au vizat şi alte teme de actualitate, precum situaţia de securitate regională, diversificarea surselor de energie, îmbunătăţirea conectivităţii şi stabilizarea lanţurilor de aprovizionare, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat poziţia fermă a României în ceea ce priveşte continuarea sprijinului pentru Ucraina, atât din perspectiva acoperirii nevoilor urgente ale populaţiei pentru a face faţă sezonului de iarnă, în condiţiile în care, doar în ultima săptămână, o treime din infrastructura critică energetică a Ucrainei a fost parţial distrusă sau deteriorată de atacurile militare ale Federaţiei Ruse, cât şi în privinţa procesului de reconstrucţie, atunci când evoluţiile din teren o vor permite. Oficialul român a prezentat caracterul multidimensional şi cuprinzător al asistenţei acordate de România statului vecin, inclusiv asistenţa umanitară oferită refugiaţilor şi rolul esenţial pe care România îl îndeplineşte în facilitarea transportului de cereale din Ucraina către destinaţii terţe, prin infrastructura de pe teritoriul său.

În planul cooperării regionale sectoriale, secretarul de stat Daniela Gîtman a accentuat importanţa finalizării reţelelor integrate de transport şi energie, o prioritate pe care România o promovează consecvent, pentru aportul direct la combaterea efectelor negative ale crizei energetice, care afectează în prezent întreg continentul, dar cu precădere statele afiliate ICE din regiunea sud-est europeană. În acest sens, a propus dezvoltarea mai ambiţioasă a cooperării la nivelul ICE, prin actualizarea Planului de Acţiuni 2020-2023, în corelare cu instrumentele financiare europene destinate regiunii, inclusiv a celor care vizează regiunea extinsă a Mării Negre şi cea a Dunării.

Oficialul român a reafirmat sprijinul puternic al României pentru parcursul european al celor opt parteneri non-UE din ICE şi a salutat publicarea de către Uniunea Europeană, la 12 octombrie 2022, a "Pachetului extindere", subliniind sprijinul României pentru avansarea politicii în domeniu, bazată pe principiul meritelor proprii ale candidaţilor. Totodată, a reiterat că ţara noastră împărtăşeşte constatările actuale ale Comisiei prin Pachetul extindere, în linie cu concluziile Consiliul European din iunie 2022 cu privire la importanţa reformelor, în special în domeniul statului de drept, al independenţei şi funcţionării sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei.

La finalul evenimentului, a fost adoptată o Declaraţie comună a statelor membre ICE, care subliniază solidaritatea acestora cu Ucraina, condamnă anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a teritoriilor ucrainene ocupate, salută acordarea statutului de candidat la integrarea în UE a Republicii Moldova şi Ucrainei şi reafirmă sprijinul pentru avansarea procesului de extindere cu Balcanii de Vest. A avut loc predarea Preşedinţiei-în-Exerciţiu a ICE exercitate de Bulgaria către Republica Moldova, pentru mandatul 1 ianuarie - 31 decembrie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.