Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dănuț Bica (PNL), despre fondurile europene: PSD a dovedit încă odată că este incapabil

agerplus,ro
danut bica pnl

Deputatul PNL Dănuț Bica a declarat, luni, că alianța PSD-ALDE ratează dezvoltarea României prin incapacitatea de a accesa fonduri europene și atrage atenția că până în prezent au fost atrase doar 24% din fondurile disponibile pentru perioada 2014-2020, scrie Mediafax.

”După mai bine de 7 ani de guvernare PSD, bugetul național nu mai are aproape deloc resurse pentru investiții și dezvoltare, deoarece peste 90% din banii colectați din impozitele și taxele plătite de români sunt utilizați pentru cheltuielile curente, de funcționare ale statului. Creșterea economică înregistrată în ultimii ani pare să fi fost mai degrabă una pur statistică, pentru că nu a adus sume mai mari la buget. În acest context, guvernele PSD-ALDE au confiscat și banii pe care îi economisiseră consiliile locale și județene, blocând aproape toate proiectele de investiții publice de interes local pe care acestea doreau să le realizeze. Prin urmare, PSD a dovedit încă odată că este incapabil, chiar și în situații economice favorabile, să conducă România pe drumul dezvoltării și modernizării, pentru a o apropia de nivelul statelor avansate din Uniunea Europeană.”, se arată într-un comunicat de presă.

Deputatul PNL a adăugat că actualii guvernanți nu vor să aducă fonduri nerambursabile în România și chiar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici ”le cerea managerilor de spitale să uite de fondurile europene”.

”În această situație, în care bugetul național nu dispune de bani suficienți pentru investiții, știm cu toții că Uniunea Europeană pune anual la dispoziția României miliarde de euro care pot fi utilizate pentru a realiza infrastructură modernă de transporturi, pentru a plăti subvenții în agricultură, pentru a construi spitale regionale moderne, pentru a renova și utila școli și universități, pentru a califica șomerii și a sprijini tinerii să se angajeze pe salarii mai mari. În ciuda acestei oportunități uriașe, actualii guvernanți ne-au avertizat că ei nu vor aduce în România acei bani nerambursabili, poate pentru că din ei nu se poate fura. Astfel, doar cu câteva zile în urmă, domnul Ministru Eugen Teodorovici le cerea managerilor de spitale să uite de fondurile europene, dându-le de înțeles că vor rămâne în continuare la mila Guvernului pentru a cumpăra medicamente, seringi și pansamente”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Răzvan Cuc, replică ACIDĂ, la acuzațiile lui Victor Ponta: unii politicieni ar trebui să aibă puțină răbdare

Dănuț Bică arată că până în prezent Guvernarea PSD-ALDE a reușit să aducă în țară doar 24% din fondurile europene destinate României:

„Ne aflăm la jumătatea celui de-al cincilea an al exercițiului financiar european multianual 2014-2020, iar cei care au guvernat în această perioadă nu au reușit să aducă în România decât puțin peste 8,8 miliarde de euro, adică 24% din cele 36,7 miliarde care sunt destinate țării noastre. Miniștrii implicați afirmă că ritmul de absorbție este satisfăcător și comparabil cu cel din alte state europene. Nimic mai fals! Din banii absorbiți de țara noastră până în prezent, mai mult de jumătate reprezintă subvențiile care au fost acordate de către Comisia Europeană fermierilor români, fără ca autoritățile naționale să aibă vreun merit în acest sens.”, a declarat Dănuț Bică.

Deputatul afirmă că este necesară accesarea rapidă și integrală a fondurilor nerambursabile.

”Una dintre soluțiile cele mai viabile pentru a realiza relansarea urgentă a modernizării României o reprezintă accesarea rapidă și integrală a miliardelor de euro nerambursabile care sunt puse la dispoziția țării noastre de Comisia Europeană. Guvernele PSD-ALDE au dovedit că nu vor sau nu pot să facă acest lucru, preferând să apeleze la împrumuturi, cu dobânzi uriașe, de pe piețele financiare.”, a conchis deputatul PNL Dănuț Bica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.