Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dănuț Pop, preşedintele Partidului Ecologist: Retrasă sau remaniată, Gavrilescu să dispară de la Mediu

per.ro
Danut Pop

Dănuţ Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român, solicită schimbarea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-un comunicat de presă remis redacţiei STIRIPESURSE.RO.

"Critici, proteste, dezbateri, pichetari și soluții ale ecologiștilor nu au contat vreodată pentru Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediului. La fel de ignortantă și obraznică era când deținea și portofoliul ministerial Ape si Paduri. Ba chiar râdea prostește când Uniunea Europeană ne anunța că în România mor anual 25.000 oameni din cauza poluării aerului (afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar etc). I-am spus clar, în față, că dreptul la un mediu sănătos este garantat prin Constituție, iar poluarea se numără printre factorii care afectează grav sănătatea populației, că gestionarea deseurilor în România este groaznică și că bucureștenii și cetățenii care traiesc în vecinătatea acestor bombe ecologice, protestează și au obosit să mai facă petiții și sesizari, negate și nerezolvate (de) catre Garda de Mediu. Acceptarea M. Mediului a existenței gropilor de gunoi, ilegale ori neconforme, înseamnă condamnarea oficială la boală sigură si apoi la moarte a locuitorilor din acele comunitati.

Minciuna expusă repetat de ministrul Gavrilescu, referitor la măsurătorile emisiilor de gaze de pe suprafața haldelor incendiate, respectiv că nu au niciun efect dăunător asupra organismului uman, este de-a dreptul cutremurătoare. În primul rând că aparatura din dotarea laboratoarelor APM-urilor este rudimentară și nici nu poate determina valoarea concentrației multor gaze toxice și nici a dioxinei. Apoi, despre modul cum este organizată activitatea de monitoring, putem spune că aceasta evidențiază un analfabetism profesional, chiar supărător în ceea ce poate constitui reprezentativitatea informațiilor obținute. Așa se explică matrapazlâcul minciunilor folosit de autorități privind și ”îndemnul la calm” al populației care reclamă, nu numai disconfortul generat de fumul ucigaș, ci și stare acută de ”rău și sufocare” pe care locuitorii din zonele situate la distanță față de haldele de gunoaie, îl reclamă de multă vreme, chiar de ani buni. În fond, îndemnul la calm pe care acest demnitar iresponsabil îl promovează, este egal cu un atentat la viața și sănătatea locuitorilor, care devin astfel victimele acestor criminali ai neamului. Cum poți să faci asemenea afirmații publice că nimic nu este periculos, când toată literatura de specialitate descrie cu lux de amănunte impactul negativ asupra sănătății populației pe care îl generează incendiile produse pe haldele de stocare, în mod necontrolat al deșeurilor solide nesortate și neinertizate. Numai un om iresponsabil, un analfabet sau un criminal poate rosti aceste prostii, iar persoana în cauză este chiar ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.

Asadar, activitatea Ministerului Mediului si a institutiilor subordonate este total anapoda în ceea ce privește gestiunea deșeurilor menajere și nu numai. Cetățenii țării trebuie să ceară imediat, nu numai demiterea acestui demnitar impostor, dar și anchetarea lui pentru malpraxis și mai ales pentru dezinformarea populației. Răspunde oare acest demnitar de modul cum este afectată starea de sănătate a populației din zonele afectate și mai ales a copiilor care au un sistem imunitar încă aflat în formare? Își asumă acest ministru iresponsabil toate cheltuielile pe care le fac persoanele afectate cu diverse forme de intoxicații sau boli, din care multe s-au dovedit a fi chiar incurabile? De ce nu a chemat doamna ministru și direcțiile sanitare să-și spună cuvântul în aceste probleme și se implică dânsa, o analfabetă profesional și politic? Oare până unde vrea să ajungă acest demnitar cu ororile pe care le gestionează, cu atentatele repetate asupra vieții și sănătății românilor, cât si asupra protecției mediului înconjurător?

PER i-a splicitat demisia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru că a cerut prelungirea cu doi ani a termenului până la care România mai poate colecta nesortat deşeurile, pentru atentat grav la siguranța națională a României, pentru ca mandatele sale s-au caracterizat printr-un management defectuos, pentru că a adus şi aduce grave prejudicii activităţilor de protecţie a mediului înconjurător din România si pentru că menţinerea acestei persoane lipsite de profesionalismul necesar la conducerea M.Mediului inhibă procesul firesc de dezvoltare a României. Am acuzat-o de sperjur și blasfemie în raport cu jurămintele de credință depuse, pentru că prin intermediul politicilor promovate a creat un adevărat dezastru ecologic în România.

Colectarea selectiva a deseurilor este foarte departe de a se realiza în țara noastră. Fie cetățenii școliți o fac independent, fie firmele de casa ale edililor simulează selecția deșeurilor pentru ca în final, să ajungă toate în același mijloc de transportat deșeuri. Amenzile în acest domeniu sunt mici sau nu se aplica deloc iar sistemul de educație nu ii pregătește pe copii să aibă grija de mediu ori să le dezvolte o gândire sustenabilă. “Bine” măcar că Gavrilescu se pozează cu multinaționalele în proiecte minuscule, își ocupă timpul cu participări simbolice în mijlocul trepădusșilor de casă, cu firme în domeniu, acealeași firme care fac prezența la dezbateri fără niciun rezultat, prilej cu care ne arată cum “moare” ea de grija românilor și a României.

In final, cerem, în plin fenomen al schimbărilor climatice, o evaluare reală a prejudiciilor aduse patrimoniului ecologic al ţării, dar mai ales al elementelor de siguranţă naţională, a activității demnitarului Grațiela Gavrilescu.

PER cere ca în fruntea ministerului Mediului sa fie numit un/o specialist/a cu experiență în problematica de mediu, care poate găsi formulele optime pentru ca într-un termen rezonabil România să implementeze în legislaţia internă directive europene privind mediul, care să confere predictibilitate, împiedicarea discriminării anumitor jucători interni din piaţă și respectarea intereselor naționale. Orice revenire în fruntea acestui minster important a cuiva dintre cei care au fost, reprezintă o lezare gravă a intereselor României pe termen lung și un act de trădare națională. Viitorul va fi ecologist sau nu va fi deloc!", afirmă Dănuţ Pop, preşedintele PER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.