Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Date de ULTIMĂ ORĂ de la Poliţia Română. Evoluţia surprinzătoare a criminalităţii în România

enational.ro
politia romana

Date inedite făcute publice de Poliţia Română, privind criminalitatea din România.

Criminalitatea înregistrează cele mai reduse valori din ultimii ani, trendul descendent al infracţionalităţii sesizate menţinându-se şi în primele patru luni ale anului 2018, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române transmis luni AGERPRES.

Citeşte şi: REVOLTĂTOR Şofer filmat în timp ce punea în pericol viaţa a zeci de pasageri

Potrivit sursei citate, în primele patru luni ale anului poliţiştii au intervenit la peste 288.000 de sesizări primite de la cetăţeni prin serviciul 112 sau direct, ceea ce înseamnă că la fiecare 36 de secunde un cetăţean a avut nevoie de sprijinul Poliţiei Române. În 82% din cazuri, poliţiştii chemaţi să acorde sprijin au ajuns la locul sesizării în mai puţin de 10 minute de la apel. Numărul faptelor de natură penală sesizate a scăzut cu 0,9% faţă de perioada similară a anului trecut, iar criminalitatea din mediul rural a scăzut cu 0,7%.

Acelaşi trend descendent, pe primele patru luni ale anului, îl înregistrează şi infracţiunile economico-financiare (-7,2% comparativ cu anul trecut), iar infracţionalitatea de natură judiciară se menţine la acelaşi nivel.

În anul 2018, structurile de investigare a criminalităţii economice au cercetat peste 3.100 de persoane pentru săvârşirea de infracţiuni de natură economico-financiară şi au pus în aplicare măsuri asiguratorii în valoare de peste 360.000.000 de lei.

De asemenea, infracţiunile de tâlhărie se situează pe un trend descrescător, cu 3,5% mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut. Acestea reprezintă 2,2% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului.

Infracţiunile sesizate contra persoanei au înregistrat o creştere cu 7,7%. În această categorie, ponderea cea mai mare o ocupă faptele de loviri sau alte violenţe, în creştere cu 6,4%. În acest caz, un rol important l-a avut schimbarea legislativă privind ordinul de protecţie, tot mai multe victime ale violenţei domestice având încredere să sesizeze poliţia. De asemenea, în celelalte cazuri este vorba despre situaţii spontane, produse pe fondul unor divergenţe sau al consumului de alcool.

În cazul infracţiunilor de omor, acestea au înregistrat o scădere cu 6,8% faţă de perioada similară a anului 2017, iar violurile au scăzut cu 1,3%.

Potrivit IGPR, în ceea ce priveşte violenţa domestică, numărul victimelor care au avut încredere să sesizeze oamenii legii a crescut cu aproximativ 11%. Din totalul faptelor de violenţă domestică ce sunt sesizate, peste jumătate reprezintă fapte de loviri sau alte violenţe.

Infracţiunile grave comise cu violenţă (omorul, tentativa de omor, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte şi uciderea ori vătămarea nou-născutului de către mamă) au reprezentat 0,46% din totalul infracţiunilor sesizate privind violenţa domestică.

La începutul anului 2018, se aflau în lucru 1.642 de ordine de protecţie, cu 51% mai multe decât la începutul anului 2017.

În domeniul combaterii criminalităţii organizate, structurile Poliţiei Române au desfăşurat, sub coordonarea DIICOT şi în cazurile proprii de urmărire penală, peste 340 de acţiuni operative, în urma cărora au fost destructurate aproximativ 50 de grupări infracţionale de criminalitate organizată. Faptele cercetate implică, printre altele, trafic de droguri, trafic de persoane, falsificare de monedă sau finanţarea terorismului.

Multe dintre acţiunile importante au fost derulate în cooperare cu structurile similare din Europa sau din alte state ale lumii.

Pe de altă parte, faptele de ultraj asupra poliţiştilor au crescut cu 6,4%, de la 78 la 83 de fapte.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a poliţiştilor la intervenţii şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru au fost alocate deja sumele necesare pentru achiziţionarea a 2.200 de veste antiglonţ, 6.600 de maiouri antiglonţ, precum şi căşti de protecţie în valoare de 1.000.000 de lei. De asemenea, au fost alocaţi 7.000.000 de lei pentru reabilitarea sediilor de poliţie. În 2018, vor intra în dotarea Poliţiei Române aproape 1.300 de autospeciale noi care vor contribui la îmbunătăţirea modului în care oamenii legii răspund la solicitările cetăţenilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.