Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Date INCENDIARE despre închisoarea în care sunt încarcerate Elena Udrea și Alina Bica: Ce arată un raport al Departamentului de Stat

captura OIJ
Udrea interpol

Închisoarea Buen Pastor din Costa Rica, acolo unde sunt încarcerate Elena Udrea și Alina Bica, apare într-un raport al Departamentului de Stat american ca fiind un loc fără condiții elementare, în care se înregistrează violențe între deținute, iar spațiul este de multă vreme depășit, potrivit Mediafax.

Cel mai recent raport al Departamentului de Stat american (elaborat în 2014) arată că toate închisorile din Costa Rica sunt supraaglomerate, situaţie care afectează siguranţa deţinuţilor şi a personalului penitenciar, favorizând producerea abuzurilor şi violenţelor.

Citește și Răspunsul unei șefe DNA despre un protocol secret încheiat cu SRI și DIPI: 'S-a semnat, dar nu au intervenit!' DOCUMENTELE care o contrazic

"Supraaglomerarea, condiţiile igienice inadecvate, dificultăţile de a obţine acces la servicii medicale şi violenţele între deţinuţi rămân probleme grave în unele închisori din Costa Rica. Personalul de securitate şi cel administrativ nu sunt în parametri suficienţi pentru a asigura nevoile deţinuţilor", arată raportul Departamentului de Stat.

Supraaglomerarea există în toate închisorile din Costa Rica, inclusiv în peniteciarul pentru femei Buen Pastor, situat la periferia oraşului capitalei, San Jose.

Printre problemele menţionate în raportul elaborat de experţii de la Washington se numără detenţia arbitrară, precum şi acte de tortură şi tratamente degradante.

Elena Udrea îşi va petrece două luni în închisoarea El Buen Pastor din Costa Rica, ea fiind plasată în cameră cu Alina Bica şi cu încă o localnică ce a fost condamnată pentru fraudă, spune omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăieşte în acel stat. Cele două se află în aripa bună a închisorii.

"Acolo e exact ca în Narcos (serial despre viaţa traficanţilor de droguri, n.r) şi există acolo o aripă mai bună în care au fost duse. Sunt cazate împreună cu o doamnă din San Jose, (condamnată, n.r.) tot pentru fraudă, al cărei soţ este bun prieten cu o prietenă de-a noastră. Acum sunt trei (în celulă, n.r.)”, a declarat, la Antena3, omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, care trăieşte de mai mulţi ani în Costa Rica.

Ministerul Justiţiei din Costa Rica a admis că există probleme, precizând că autorităţile depun eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Conform unor statistici publicate de cotidianul El Mundo Costa Rica, în penitenciarul Buen Pastor, 57% dintre deţinute sunt condamnate pentru trafic de droguri.

Elena Udrea a plecat în Costa Rica la începutul acestui an, acolo unde a și născut o fetiță în urmă cu două săptămâni.

Pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

În același dosar a petrecut, în anul 2015, trei luni în Arestul Central, considerată ca fiind una dintre cele mai grele locații de detenție din România din cauza lipsei de condiții.

În momentul la care s-a votat o nouă cerere a DNA de arestare preventivă a deputatului pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute", Udrea le spunea colegilor din Parlament: "Am fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei, verificată la sânge şi dezbrăcată. Mi-au luat sutienul şi am fost într-o cameră de trei pe trei metri, în care erau patru paturi, câte două suprapuse, apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dotat însă cu un duş pe care îl foloseam să tragem apa. Atunci când nimeni nu-l folosea, puneam un pet pe post de capac ca să nu poată veni şobolanii. Pereţii erau scorojiţi, geamul nu se închidea cum trebuie şi era curent".

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute miercuri, de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Ulterior, pe numele lor au fost emise mandate de arestare de două luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.