Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daună totală pentru DNA! Adevărata miză a modificării definiţiei abuzului în serviciu

DNA

Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au modificat luni articolul 297 din Codul penal, referitor la abuzul în serviciu. Deşi cele mai comentate modificări se referă la prag, la beneficiari, la pedepse şi prescriere, adevărata lovitură este alta: în baza noii definiţii, infracţiunea de abuz în serviciu nu mai e de competenţa DNA.

Vezi şi: Semnal de ALARMĂ al oamenilor de știință: O substanță folosită zilnic crește rezistența la antibiotice

Conform amendamentului PSD, votat de comisie cu unele modificări, "fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă".

Abuzul în serviciu din Codul Penal nu era la capitolul "Infracţiuni de corupţie", ci la "Infracţiuni de serviciu". A ajuns în competenţa DNA prin aplicarea articolului 132 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie (supranumită şi "Legea DNA"), care se referă la foloasele necuvenite. Odată ce foloasele necuvenite au fost incluse în definiţia din Codul Penal, nu se mai face apel la Legea 78, iar abuzul în serviciu rămâne o "infracţiune de serviciu" care nu este de competenţa DNA.

Dosarele de abuz în serviciu sunt foarte numeroase la DNA, pentru că încadrarea este folosită de fiecare dată când alte articole asemănătoare nu acoperă fapta vizată. În cazul în care modificările vor intra în vigoare, DNA rămâne doar cu dosarele de abuz în serviciu în care prejudiciul este mai mare de 1 milion de euro.

Vezi şi: Motive să iubești ceaiul: Beneficii uimitoare pentru ochi, păr, ten și nu numai ,

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.