Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Cameron consideră că vor trece decenii până când Turcia va adera la UE

david cameron

"Va fi nevoie de zeci de ani" până când Turcia va adera eventual la Uniunea Europeană, a declarat duminică premierul britanic David Cameron, într-o reacţie faţă de temerile susţinătorilor Brexit care agită pericolul unui nou val de imigraţie spre Regatul Unit, relatează AFP, notează agerpres.ro

"Va fi nevoie de zeci de ani până când ne vom afla în faţa acestei eventualităţi. Turcia şi-a depus candidatura în 1987", a amintit David Cameron într-un interviu pentru ITV, estimând "că în ritmul în care avansează lucrurile, va trebui să se aştepte până în anul 3000 până când vom vedea Turcia aderată la Uniunea Europeană".

Viitorul premier al Turciei, poziție fermă: Este timpul să ştim şi noi ce crede UE

Cameron, care militează pentru menţinerea Regatului Unit în UE, a răspuns astfel susţinătorilor Brexit, care cu o lună înaintea referendumului din 23 iunie au plasat aderarea Turciei la UE în centrul dezbaterilor. 

'12 milioane de turci spun că vor să vină în Regatul Unit' şi aceştia sunt 'în esenţă, şomeri şi studenţi' titra în acest context Sunday Express, un tabloid apropiat partidului Ukip antiimigraţie. 

'Un vot pentru a rămâne în UE este un vot pentru a autoriza persoane din Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia să vină în mod liber la noi atunci când ţările lor vor fi aderat la UE. Multe dintre aceste ţări au rate ridicate de criminalitate, precum şi probleme cu grupări şi celule teroriste', a insistat ministrul adjunct pentru forţele armate, Penny Mordaunt, unul dintre membrii pro-Brexit ai guvernului Cameron. 

Intervievată de BBC duminică dimineaţă, Mordaunt a adăugat că este 'foarte probabil' ca Turcia să adere la UE în opt ani şi că Marea Britanie 'nu ar putea să se opună'. 

'Acest lucru este total fals. La fel ca toate celelalte ţări UE, şi noi avem drept de veto în cazul fiecărei noi aderări. Este un fapt', a replicat David Cameron câteva minute mai târziu la ITV, dezavuând public propriul său ministru. 

'Veto? Dl. Cameron a spus că vrea să deschidă calea Ankarei spre Bruxelles', a reacţionat într-o postare pe Twitter liderul UKIP, Nigel Farage, distribuind un articol datând din 2010 în care premierul britanic făcuse declaraţii în acest sens. 

Imigraţia împreună cu economia constituie principala miză la referendumul din 23 iunie. 

Chestiunea integrării Turciei în blocul celor 28 de state membre a revenit pe masa discuţiilor după acordul cu privire la migranţi încheiat recent de Ankara cu Bruxellesul. Acesta prevede, între altele, deschiderea unor noi capitole de aderare la Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.