Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a descins în Balcani asistentul secretarului de stat al SUA pe probleme energetice?

GTP Headlines
Geoffrey Pyatt

Asistentul secretarului de stat american pentru resurse energetice și fost ambasador al SUA la Atena, Geoffrey Pyatt, și-a  început mandatul cu o vizită în Turcia, Bulgaria și România, dar nu și în Grecia, într-un moment în care este în desfășurare o bogată activitate de culise cu privire la problemele energetice din sud-estul Mediteranei. După cum demonstrează, printre altele, pe de o parte, Acordul dintre Israel și Liban cu privire la delimitarea Zonelor Economice Exclusive, sub înalta supraveghere a trimisului special al președintelui Biden, Amos Hochstein și, pe de altă parte, „fenta” lui Putin adresată Bruxelles-ului, cu „momeala” că Rusia ar putea direcționa gazele naturale prin Marea Neagră către Turcia pentru ca de acolo să fie transportate în Europa. Dar și faptul că directorul general al companiei rusești Gazprom, Alexei Miller, a repetat, puțin mai târziu, propunerea „șefului” său de a pune în practică această ...soluție, precizând chiar și ...încadrarea în spațiu: și anume acest nou hub ar putea fi creat la granița UE cu Turcia, relatează Mono News preluat de Rador.

În timp ce toate acestea se întâmplă, în regiune (coincidență?), și anume la București, Sofia și Ankara, efectuează o vizită Geoffrey Pyatt, care, conform formulărilor diplomatice ale Departamentului de Stat, se întâlnește „cu oficiali guvernamentali și reprezentanți de top din sectorul energetic pentru a promova relațiile bilaterale și comerciale în domeniul energiei” și pentru a discuta cu aceștia despre „eforturile comune de promovare a securității energetice europene, de reducere a dependenței Europei de combustibilii fosili rusești și de continuare a tranziției către energia curată”.

În plus, pe agenda discuțiilor oficialului american la București se află și chestiuni legate de „promovarea cooperării nemilitare pentru energia nucleară”. La Sofia, Pyatt se întâlnește cu oficiali guvernamentali și grupuri din sectorul privat „pentru a consolida legăturile de afaceri și coordonarea securității energetice”.

Un uriaș interes prezintă și prezența și declarațiile făcute în Turcia de asistentul secretarului de stat american pentru resurse energetice. Acolo, nu numai că a fost unul dintre vorbitorii principali la Conferința de la Istanbul cu titlul «Clean Energy Outlook», care, trebuie remarcat,  a fost organizată de Atlantic Council Türkiye și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dar Pyatt a făcut și dezvăluiri.

„Din februarie, 70% din exporturile americane de GNL au mers către Europa, iar SUA în acest an sunt pe calea cea bună de a deveni cel mai mare exportator de GNL din lume, reflectând atât avantajul resurselor energetice ale SUA, cât și ingeniozitatea și flexibilitatea noastră”.

Și, de parcă nu era de ajuns, Pyatt nu a ezitat să evidențieze rolul Turciei în procesele aflate în desfășurare. „Recunoaștem rolul important pe care îl joacă aliații și partenerii noștri în aceste eforturi. Cu Turcia, am colaborat pentru a promova pe termen mediu și lung proiecte care să diversifice aprovizionarea cu energie în Europa. De asemenea, apreciem foarte mult ceea ce a făcut Turcia, folosind instalațiile sale noi de regazificare pentru a sprijini livrarea de GNL către vecinii săi”.

Oficialul american a numit Turcia un „adevărat lider” în acest efort, cu peste 50% capacitate instalată de surse regenerabile de energie. Ca economie majoră și aliat al NATO, Turcia joacă un rol esențial în eforturile regionale de diversificare și de tranzit pentru aprovizionarea cu energie, dintre care conducta TANAP și Coridorul sudic al gazelor naturale sunt doar cele mai importante exemple, a subliniat Pyatt.

Interesante sunt și declarațiile ministrului adjunct al Energiei și Resurselor Naturale de la Ankara, Alparslan Bayraktar. Sursele regenerabile de energie, eficiența energetică, hidrogenul și energia nucleară sunt resurse alternative care ar trebui utilizate prin politici și investiții puternice și durabile. ”Obiectivul nostru de a deveni o economie neutră față de carbon până în 2050 va fi realizat prin cooperare și investiții regionale. Intrăm într-o nouă eră a gazelor naturale și a energiei electrice cu posibilități mari de interconectare cu țările vecine”, a subliniat oficialul turc, dând o altă dimensiune evoluțiilor, în principal celor care au loc în spatele ușilor închise....

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.