DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

De ce a fost eliberat Dan Voiculescu: Cum a motivat instanța decizia nerecuperării prejudiciului în dosarul ICA

Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Voiculescu

Legea penală nu prevede obligaţia recuperării prejudiciului în cazul eliberării condiţionate a omului de afaceri Dan Voiculescu, identificarea şi recuperarea creanţelor din dosarul 'ICA' fiind în competenţa instituţiilor statului, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei din 18 iulie prin care judecătoarea Iosefina Pârvu a dispus eliberarea condiţionată din închisoare a omului de afaceri Dan Voiculescu, după ce acesta a executat aproape 3 ani din cei 10 ani închisoare primiţi în dosarul 'ICA'.

"Dispoziţiile cuprinse în art.59 din Codul de procedură penală vechi din 1969 - lege penală mai favorabilă - nu cuprind menţiuni privitor la o astfel de obligaţie, analiza lor însemnând o combinare a dispoziţiilor de drept substanţial succedate în timp şi, deci, încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile. Critica cuprinsă în contestaţia procurorului va fi analizată de judecător şi prin dispoziţiile cuprinse în hotărârea de condamnare prin care s-a dispus luarea măsurii de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei a bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimatului condamnat, inclusiv asupra conturilor societăţilor comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator ce vor fi identificate în cursul punerii în executare a hotărârii de condamnare. Recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţa unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie", se arată în motivarea instanţei.

Citește și: Motivare HALUCINANTĂ a Curții de Apel București: De ce nu au putut fi condamnați Mircea Sandu și Mitică Dragomir

În legătură cu cele 11 lucrări elaborate de Dan Voiculescu în închisoare, tribunalul arată că, în perioada 7 februarie 2014 - 4 martie 2015, la Penitenciarul Rahova nu s-au întocmit tabele de pontaj pentru lucrările ştiinţifice redactate de către deţinuţi, comisia de selecţionare pentru activităţi productive a unităţii nemaifăcând propuneri privind programul şi locaţia desfăşurării activităţii de elaborare a lucrărilor ştiinţifice.

La admiterea cererii de eliberare, judecătoarea Iosefina Pârvu a luat în calcul conduita lui Voiculescu în penitenciar, prin prisma activităţilor educative, culturale şi de consiliere psihologică la care acesta a participat, recompensele şi creditele primite în detenţie, lipsa sancţiunilor disciplinare, dar şi instruirea şcolară şi lipsa antecedentelor penale.

Iniţial, o comisie de la Penitenciarul Rahova nu a fost de acord cu eliberarea lui Voiculescu, pe motiv că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Citește și: Comisarul Berbeceanu rupe tăcerea: Cum se apără după înregistrările difuzate de Antena 3

Astfel, pe 24 mai, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova a decis, în unanimitate, amânarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu cu 5 luni, respectiv până la data de 23 octombrie 2017, "având în vedere perioada scurtă executată efectiv din pedeapsă până la acest moment (1.021 zile din 3.653 zile, respectiv 2 ani 9 luni şi 13 zile din 10 ani), faptul că liberarea condiţionată este doar o vocaţie, şi nu un drept, oportunitatea eliberării, privită prin prisma atingerii scopului pedepsei, rămânând la aprecierea comisiei, iar mai apoi a instanţei de judecată, faptul că, până la acest moment, deţinutul nu are un regim de executare inferior celui închis şi apreciind că se menţin şi temeiurile avute în vedere de comisie cu prilejul primei analize, când a fost amânată eliberarea la o dată ulterioară momentului de faţă, apreciindu-se că scopul pedepsei nu a fost atins".

Dan Voiculescu a depus o cerere în instanţă, iar pe 9 iunie Judecătoria Sectorului 5 a decis că el poate fi eliberat condiţionat, hotărâre menţinută de Tribunalul Bucureşti.

În timpul procesului, un procuror de la DNA a arătat că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar şi nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberare.

Procurorul a spus că există o disproporţie mare între cele 56 de zile câştigate de Dan Voiculescu pentru munca depusă în penitenciar, faţă de cele 330 de zile acordate pentru lucrările redactate. Reprezentantul DNA a cerut instanţei să ţină cont şi de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri.

Citește și: 'BOMBĂ' în sistemul universitar: Peste 100 de profesori și studenți, luați PE SUS de mascați! Percheziții de AMPLOARE

"Comisia a stabilit că scopul pedepsei nu a fost atins. Trebuie analizat comportamentul condamnatului, care transpare în procesul verbal întocmit de Comisia de la Penitenciarul Rahova. Vă rog să analizaţi dovezile temeinice de îndreptare. Voiculescu nu a avut un comportament merituos, ci unul obişnuit al oricărei persoane condamnate. Inculpatul nu a achitat prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat şi nici măcar cheltuielile judiciare către statul român", spunea atunci procurorul.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu în dosarul 'ICA', iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.