Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a fost redeschis dosarul 10 August: DIICOT nu a audiat victimele

Inquam Photos / Octav Ganea
protest 10 august

Curtea de Apel București a comunicat astăzi, 4 iunie, hotărârea din dosarul redeschiderii anchetei privind violențele din 10 August 2018, la solicitarea victimei Ioan Crăciuneanu.

Judecătorul care a redeschis dosarul a stabilit ca ancheta să fie făcută de Secția Parchetelor Militare, care să verifice și dacă Jandarmeria a folosit altfel de muniție și gaze decât cele declarate.

”Cele mai sus expuse impun trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, astfel încât să fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente şi utile aflării complete a adevărului.”, susține judecătorul de la Curtea de Apel București, în decizia de redeschidere a dosarului, publicată de comunitatea Declic.

Ancheta a fost redeschisă la solicitarea uneia dintre victime, Ioan Crăciuneanu, reprezentantă în instanță de avocata Lucia Crăciuneanu și de avocatul Toni Decean.

„Din examinarea dosarului de urmărire penală, rezultă că procurorul D.I.I.C.O.T. nu a audiat nicio persoană vătămată, niciun suspect și niciun martor (cu excepția martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranța, Bădulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel). Cu toate că suspecţii nu au dat declaraţii, iar percheziţia terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate de catre procurorul D.I.I.C.O.T. mijloace de probă de natură tehnică si nu s-au obtinut datele de trafic şi de localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, pentru a se clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi

In plus, deşi la 10.06.2020 s-au vizionat imaginile înregistrate pe mediile de stocare a datelor şi s-a constatat că un hard disk pus la dispoziţie de Poliţia locală Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri şi 2 CD-uri reprezentând înregistrări înaintate de B1 TV sunt neînregistrate, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 38/27.08.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 147/15.10.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, nu s-au făcut demersuri pentru obţinerea datelor conţinute de aceste suporturi optice de la sursa iniţială.

Judecatorul de camera preliminara retine faptul ca, in contextul evenimentelor ce au avut loc în Piața Victoriei din București, in data de 10 august 2018, 700 persoane au depus sesizari/memorii la parchetul militar, dintre care un numar de 542 de persoane au reclamat faptul ca au fost expuse gazelor iritant lacrimogene iar 135 persoane au reclamat faptul ca pe langa expunerea la gaze iritant lacrimogene au suferit si vatamari corporale ca urmare a actiunilor jandarmilor.

Cu toate acestea, nu a fost efectuata in faza de urmarire penala o expertiza criminalistica care sa lamureasca pe deplin masura in care elementele de munitie folosite de Jandarmeria Romana in ziua de 10.08.2018 si in noaptea de 10/11.08.2018 puteau fi apte a exploda si a genera astfel particule/schije supraincalzite/fragmente/flacara dar si masura in care puteau provoca leziuni atat de grave participantilor la protest.

Nu a fost lamurita nici chestiunea legalitatii folosirii de către Jandarmerie, pentru combaterea dezordinii publice, a gazului Oleoresin Capsicum (OC), în condiţiile în care Ordinul MAE 156/2018 nu vizează decât tipuri de muniţie ce conţine substanţa CS în ceea ce priveşte componenta "Agenţilor pentru combaterea dezordinii publice".

In aceste conditii, probele administrate in faza de urmarire penala in dosarul nr. 2122/D/ P/2019 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu sunt suficiente pentru a considera deplin lamurite faptele legate de organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București”, se arată în motivare.

MOTIVAREA POATE FI CITITĂ AICI!

DIICOT a clasat anul trecut dosarul deschis împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei din 10 august. Giorgiana Hosu, fosta șefă a instituției,  a revenit asupra deciziei și a solicitat redeschiderea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.