Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce a trecut moţiunea împotriva Guvernului Grindeanu: 'PSD, 'imaginea laşităţii''

Inquam Photos / Octav Ganea
parlament

Miercuri a fost o zi infernală în politica românească. PSD şi-a dărâmat propriul Guvern prin moţiune de cenzură în Parlament. Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat, în direct la Realitatea TV, votul moţiunii de cenzură care a avut loc miercuri în Parlament, evidenţiind faptul că PSD a redevenit un "front" şi şi-a pierdut imaginea de partid politic, iar ceea ce se întâmplă astăzi în acest partid este "imaginea laşităţii".

Citeşte şi: Liviu Dragnea, afirmaţii fără precedent: 'Îmi cer IERTARE tuturor românilor' / VIDEO

Cozmin Guşă a explicat că ceea ce se întâmplă în acest moment în PSD este imaginea clară a "laşităţii", susţinând că acest partid a revenit la imaginea pe care o avea atunci când era condus de Ion Iliescu. "Urmărind toate aceste imagini, îmi dau seama că PSD, după multă vreme, a redevenit frontul PSD, nu-l mai recunosc ca un partid. Pe vremea lui Năstase, apoi Geoană, chiar şi Ponta, a căpătat reflexe de partid. Nu mai era sindromul unanimităţii, oamenii îşi spuneau părerea. PSD-ul sub Liviu Dragnea a redevenit front. Nici atunci nu era meritul sau vina lui Iliescu şi nici astăzi nu este a lui Liviu Dragnea. Noi avem acolo imaginea laşităţii. Ce se întâmplă azi în PSD este laşitate, individuală sau de grup. Noi la vot o vedem pe cea de grup, în discursul liderului o vedem pe cea individuală. Aşa vedeam şi la Iliescu. Din nefericire, PSD-ul a redevenit în acea poziţie de front. Oameni laşi, uşor de şantajat. Ăsta este punctul 1: PSD = front. Adică nu mai respectă regulile de partid. Într-un partid, la fel ca într-o societate, există democraţie internă. Majoritate contra minoritate, câştigă majoritatea. Azi unu, mâine altul. Sunt opinii, se dicută. Ca şi în societatea democratică pe care noi credem că o trăim astăzi", a explicat Cozmin Guşă.

Citeşte şi: Ameninţări cu moartea înaintea moțiunii: Ce lider PSD a fost amenințat

În PSD nu mai există democraţie internă, consideră consultantul politic. "Acolo sunt foarte mulţi oamenii cu opinii total diferite faţă de Liviu Dragnea şi cu o atitudine foarte diferită faţă de ceea ce se întâmplă astăzi. Dar nu mai au curajul s-o exprime", a completat consultantul politic. Consultantul politic este de părere că Liviu Dragnea, avându acelaşi idol politic ca şi Ponta, respectiv pe Traian Băsescu, "minte foarte mult", însă această minciună nu declanşează o revoltă în PSD - în loc să fie oripilaţi de minciună, cei din jurul lui Dragnea sunt înfricoşaţi. "Este o modă la liderii maximali din România ultimilor ani, pe care eu am definit-o în toţi aceşti ani, de la Liviu Dragnea în spate, trecând prin Ponta şi Băsescu, i-am etichetat pe toţi trei sub sintagma "Mitomania îngroapă România!". Oamenii ăştia sunt foarte talentaţi în a minţi. Eu cred că e şi o chestie bolnăvicioaă. Ponta a practicat-o crezând că aşa este bine de la idolul lui Băsescu, Băsescu a practicat-o din instinct, văzându-l la rândul său pe Ion Iliescu cât de bine a minţit atâta timp, prefăcându-se politicianul cinstit, corect, care nu fură şi a zis "Cum?", fură o ţară, eu în faţa lui Ion Iliescu mă calific. Liviu Dragnea, avându-l acelaşi idol politic ca şi Ponta, respectiv Traian Băsescu, pentru că asta e viaţa, atâta pot, atât de sus se pot uita. Liviu Dragnea minte foarte mult şi culmea, această minciună promovată nu declanşează o revoltă în PSD, toţi cei din sala de la Parlament de astăzi ştiau că Dragnea minte, dar în loc să fie oripilaţi erau înfricoşaţi. Culmea, şi ei se uită la Liviu Dragnea ca la un idol", a afirmat Guşă.

Singura performanţă a lui Liviu Dragnea este această evoluţie publică în marea de minciună în care se scaldă, susţine consultantul politic. "Pentru că situaţia anormală în care s-a ajuns, în care un lider de partid, care şi-a impus miniştrii şi-a impus tot, a impus deciziile în Guvern, să vină şi cu o anumită seriozitate de bunicuţ să poată să emită clar, calm este o performanţă." Cozmin Guşă a explicat că "România este atât de bolnavă astăzi pentru pentru că a avut lideri la cel mai înalt nivel care mint, care sunt votaţi pentru că mint. Aşa că atunci când ne revoltăm despre ceea ce se întâmplă în România să ne gândim că şi cetăţenii noştri se lasă minţiţi şi merg mai departe şi votează chiar dacă ştiu că au fost minţiţi. Asta e o boală."

Faptul că Sorin Grindeanu s-a aliat cu Victor Ponta, acesta fiind singurul care i-a sărit în ajutor, l-a tras în jos pe Grindeanu în disputa din interiorul PSD. "Unii au spus: M-aş duce cu Grindeanu, dar pentru că e Ponta alături de el, care ne-a trădat, care s-a dus cu PRU, care a fost cu Ghiţă, care a guvernat cu Ghiţă nu cu noi, n-am dori. Sorin Grindeanu a fost păcălit aici", a explicat Gușă. "Lor li s-a părut că Sorin Grindeanu, în ciuda faptului că marea majoritate este de acord cu el, este prea mic pentru un război atât de mare. Sorin Grindeanu, dacă rămânea singur, ar fi avut mai mult de câştigat şi în planul voturilor şi în planul simpatiei publice. El a preluat tot gudronul cu care s-a încărcat Victor Ponta în urma guvernării sau acest gudron a fost folosit ca pretext de către făcătorii jocului din partid ca să nu-i acorde votul. Asta e tot laşitate. Adică unii laşi au spus: M-aş duce cu Grindeanu, dar pentru că e Ponta alături de el, care ne-a trădat, care s-a dus cu PRU, care a fost cu Ghiţă, care a guvernat cu Ghiţă nu cu noi, n-am dori. Sorin Grindeanu a fost păcălit aici. El nu l-a acceptat pe Ponta ca tovarăş de drum după ce a fost prim-ministru în ciuda presiunilor pe care Ponta le-a făcut. Victor Ponta a făcut propuneri directe să devină măcar consilier personal al lui Grindeanu. N-a acceptat Grindeanu şi nici nu s-a sfătuit cu el. Însă, când a avut acest necaz, când a fost tamponat de maşina condusă de Liviu Dragnea a cerut ajutor şi singurul care s-a oferit a fost Ponta. Aici trebuiau să fie mai înţelepţi. Niciunul nu este strateg politic. Ei au dorit să facă un lucru. Eu nu-l acuz pe Victor Ponta de nimic. A dorit să-l ajute pe Grindeanu. Nu cred că l-a ajutat, pentru că situaţia în PSD este foarte tensionată", arată Cozmin Guşă.

Consultantul politic a mai dezvăluit că Victor Ponta încă plăteşte pentru guvernarea sa, "pe care a împărţit-o cu Ghiţă. PSD-ul nu-l iartă pe Ponta, pentru că din punctul lor de vedere Ponta a lucrat cu acel sistem care i-a arestat pe ei. Starea din PSD de astăzi nu este că au venit la putere ca să facă România prosperă, nu, starea în PSD este că am venit la putere ca să scăpăm de puşcărie şi să dăm legi în justiţie care ne convin nouă şi care sunt bune pentru noi şi pentru apropiaţii din judeţe, iar ei consideră că Ponta ca partenerul de tenis al celor care l-au arestat pe ei. Sigur că dezvăluirile din ultima vreme îl arată şi pe Dragnea în aceeaşi postură, doar că Liviu Dragnea are sceptrul puterii în mână şi poate să manipuleze prin oameni din fieful personal din sudul acestei ţări fel de fel de decizii administrative sau din justiţie, îl ascultă. Acelaşi fenomen al laşităţii."

"Grindeanu dacă ar fi rămas într-o formă modestă, fără să se amestece cu Victor Ponta, care nu a vrut să-i facă un rău, dar dacă ar fi avut tăria să-l refuze pe Ponta, cred că ar fi avut mai mult succes şi nu le-ar fi acrodat posibilitatea laşilor din PSD să argumenteze faptul că nu m-am dus cu Grindeanu pentru că e cu Ponta. Aminstie şi graţiere. Victor Ponta i-a păcălit o dată, care e un politician talentat, este suficient de inteligent, are o aşa slabă susţinere astăzi în grupurile PSD, este din cauza faptului că după alegerile prezidenţiale, că deşi le-a promis în 2014 tuturor că va da amnistia şi graţierea şi le-a rpomis că o va promova indiferent dacă va câştiga sau nu alegerile, a rămas prim-ministru şi nu a făcut-o. Şi partidul nu iartă asta şi el ştie. Sunt două lucruri pentru care Ponta nu este iertat de către partid: guvernarea împreună cu Ghiţă şi asta cu amnistia şi graţierea. Inclusiv Liviu Dragnea în ochii lor este vinovat pentru că a făcut tabula rasa cu amnistia şi graţierea. Iar zvonurile publice clamate de către doamenele astea din PSD, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea, Carmen Dan, Sevil Shhaideh că Grindeanu ar fi de vină că nu au trecut legile care le-ar fi rezolvat problemele penale şi au mutat vina care era la Dragnea la Grindeanu. Care s-a trezit încărcat şi cu vina asta, el încercând să lucreze în limita legilor. ", a explicat Cozmin Guşă.

Consultantul politic a făcut o radiografie a membrilor PSD care au participat la votul moţiunii, caracterizându-i în trei categorii: "Vreau să remarc nişte lucruri întâmplate astăzi apropo de indivizi:

1. L-aş remarca pe un lider PSD, pe Nicolae Bănicioiu. El a avut un comportament normal, care ne arată că în acest partid există un filon de normalitate. S-a abţinut, a stat în bancă şi bine a făcut.

2. Ponta. A fost de bună credinţă şi harnic în a bloca o situaţia anormală din partidul din care văd că s-a hotărât să nu-l mai părăsească.

3. Cineva care nu ar trece clasa, dar care o trece totuşi. Orlando Teodorovici. Prietenul lui Ponta, colegul lui de echipă, care din puţinătatea gândirii lui a avut instinctul să voteze cu Dragnea, lăsundu-l pe Ponta mască şi el şi-a asumat asta.", a explicat Guşă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.