Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce amețești atunci când te ridici: Cauzele și modurile de prevenire

ameteala

Multe persoane experimentează senzația de amețeală atunci când se ridică în picioare. Această amețeală este similară senzației de "cap ușor" sau "întunecare a vederii" și durează doar câteva secunde. Este un fenomen obișnuit, cauzat de tendința sângelui de a rămâne în vasele de sânge de la nivelul picioarelor din cauza influenței gravitaționale.

La persoanele sănătoase, atunci când se ridică în picioare, intervin mecanisme de compensare care previn deplasarea sângelui către extremitățile inferioare: inima începe să bată mai rapid și vasele de sânge se contractă reflex pentru a menține o presiune sanguină suficientă în partea superioară a corpului, asigurând astfel o funcționare corespunzătoare a creierului. Cu toate acestea, în cazul în care aceste mecanisme nu reușesc să readucă rapid presiunea sanguină la normal, pot apărea amețeli severe, uneori chiar urmate de leșin, conform Clinicii Regina Maria.

Care sunt cauzele

Hipotensiunea ortostatică este o condiție medicală care poate fi diagnosticată prin măsurarea tensiunii arteriale sistolice în poziția culcată și apoi în poziție ortostatică (în picioare). Dacă tensiunea arterială în poziție verticală scade cu mai mult de 20 mm Hg în comparație cu valoarea măsurată în poziția culcată, se poate indica o disfuncție a mecanismelor de reglare, care poate fi asociată cu afecțiuni precum diabetul, boala Parkinson sau alte tulburări. Această problemă apare mai ales la persoanele în vârstă.

Tahicardia posturală ortostatică este o condiție în care ritmul cardiac crește semnificativ la ridicarea în poziție verticală, provocând senzații de amețeală fără ca presiunea arterială să scadă. Această afecțiune este mai frecventă la persoanele tinere.

Deshidratarea poate afecta reglarea presiunii sanguine, astfel încât, chiar dacă mecanismele de adaptare funcționează corect, fluxul sanguin adecvat în partea superioară a corpului nu poate fi menținut din cauza scăderii volumului sanguin.

Ridicarea bruscă după un repaus prelungit în poziție culcat poate duce la hipotensiune ortostatică, deoarece mecanismele de adaptare nu au suficient timp pentru a acționa în mod adecvat.

Tratamentul cu medicamente vasodilatatoare poate să interfereze cu mecanismele naturale de reglare a tensiunii arteriale prin inhibarea vasoconstricției, ceea ce poate duce la episoade de hipotensiune ortostatică.

Este important să consultați un medic pentru o evaluare adecvată și pentru a determina cauza exactă a amețelilor și a altor simptome asociate.

Cum poți preveni

-Hidratează-te adecvat, consumând în medie 6-8 pahare de apă pe zi. Acest lucru ajută la menținerea unei cantități suficiente de lichide în corp, pentru a susține mecanismele de reglare a tensiunii arteriale.

-Ridică-te din poziția culcată fără grabă. Începe prin a te ridica în poziție așezată la marginea patului, apoi stai câteva momente în această poziție înainte de a te ridica complet în picioare. Acest lucru permite organismului să se adapteze treptat la schimbarea de poziție.

-Asigură-te că ai sprijin atunci când te ridici și îndepărtează obiectele care ar putea fi obstacole pe drumul tău. Acest lucru te poate ajuta să previi eventuale căderi în cazul în care experimentezi amețeli.

-Dacă suspectezi că medicamentele pe care le iei ar putea fi cauza amețelilor, discută cu medicul care ți le-a prescris pentru a explora opțiuni alternative de tratament.

-Încluzi exercițiile fizice regulate în rutina ta. Acestea pot întări tonusul muscular și vascular, ajutând la îmbunătățirea adaptării fluxului sanguin la schimbările de poziție.

-Dacă amețeala persistă sau se înrăutățește și experimentezi căderi sau pierderi de conștiență, adresează-te medicului pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.