Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce ciocnim OUĂLE de Paști - tradiții, superstiții și legende

artizanescu.ro
oua incondeiate

Incondeierea sau „impistritul” oualor reprezinta un obicei stravechi in traditia romaneasca. Ouale incondeiate sunt o marturie a datinilor, credintelor si obiceiurilor pascale, reprezentand un element de cultura spirituala specific romaneasca.

Legenda spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, aveala ea un cos plin cu oua, pe care l-a lasat chiar langa cruce cand a inceput sa-L planga. Se spune ca sangele acestuia a inrosit ouale, iarde atunci s-a pastrat obiceiul vopsirii de oua rosii de Paste.

Daca nu ai mai vospit pana acum oua de Pasti trebuie sa sti ca ai la indemanamai multe metode, depinde doar de tine pe care o alegi si care ti se pare mai usoara si mai rapida.

Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca), inaceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, cise tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale dePasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea siMoldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).

Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, suntouale inchistrite, numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitataeste aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou aunor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundareasuccesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra).

Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce arefixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc.

La sfarsit, dupa „scriere” si „imbaiere”, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul.

Cele mai raspandite motive folosite la inchistrirea oualor sunt crucea Pastelui, floarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararea ratacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele,coarnele berbecului, carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul ciobanului, fluierul ciobanului, „patruzeci de clinisori”, vartelnita, creasta cocosului, broasca, fierul plugului, ulita satului, grebla, sapa etc.

Realizarea de oua inchistrite incepe de pe la mijlocul Postului Mare. De regula, ele nu se manca. Dupa ce se sfintesc in noaptea de Inviere, sunt daruite rudelor si celor dragi si sunt pastrate in apropierea icoanelor pana la Pastele urmator.

In Banat, in dimineata zilei de Paste, copiii se spala pe fata cu apaproaspata de la fantana in care sau pus un ou rosu si fire de iarba verde. Masa traditionala se serveste doar dupa ce bucatele au fost tamaiate si include ciolan de porc fiert, oua rosii si friptura de miel.

Tot in Banat, dar si in Muntenia, exista obiceiul ca tinerele fete sa pastreze in casa lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere. Lumanarea respectiva este apoi aprinsa pentru cateva momente, atunci cand are loc un eveniment fericit. Cine urmeaza datina, se spune ca are noroc in viata personala si este bine vazut de cei din jur.

Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timpce rosteste cunoscuta formula “Hristos a inviat”, la care se raspunde “Adevarat a inviat”.

In traditia populara de la noi, oul rosu de Pasti ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor.

Citeste pe Bunatati despre toate traditiile, modalitatile, obiceiurile si legendele legate de incondeierea oualor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.