Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce rămâne Fidel Castro popular? De ce Cuba rămâne socialistă?

castro-fidel.si

Fidel Castro împlinește astăzi 90 de ani. Retras din cauza vârstei, el rămâne, alături de Che Guevara, simbolul revoluției cubaneze șî figura sa este pe „toate zidurile”. Cum putem explica o atât de mare continuitate, cu atât mai mult cu cât alte regimuri au devenit fie capitaliste de facto (China), fie din ce în ce mai autiste și represive?

Subsidii sovietice

Cuba a fost „ambasadorul” ideii de revoluție socialistă în Americi. Statul Sovietic a avut grijă să susțină socialismul cubanez astfel inclusiv ca instrument de propagandă. O practică asemănătoare a avut loc în Europa de est unde dezvoltarea Germaniei comuniste a fost încurajată pentru a controla comparațiile defavorabile cu prospera Germanie. Occidentală.

Nu toate măsurile comuniste au fost proaste

Cuba pregătește doctori în cantități suficiente și oferă asistență medicală gratuită cetățenilor săi. Astfel, speranța de viață este peste cât ai aștepta de la o țară comunistă. Mai mare, de exemplu, decât cea din România după 25 de ani de libertate,

content-image
Cuba o duce mai bine decât țări comuniste precum Coreea de Nord sau Vietnam

 

Este o insulă atent izolată

Ați putea să vă întrebați de ce nu pleacă doctorii pregătiți în Cuba să lucreze în învecinata Floridă. Pentru că nu pot. Cuba îi păzește cu grijă, evitând inclusiv să permită ieșiri în scop științific. Este doar un exemplu de control al teritoriului, poate nici măcar cel mai dur.

Cuba mai practică și un control destul de eficient al informației. Internetul are o penetrare extrem de scăzută (probabil mai scăzută decât în Vietnam) iar acces cu adevărat liber există doar în hotelurile pentru străini (și, probabil, unele departamente ale statului). Cubanezii beneficiază de beneficiile epocii digitale prin intermediul unui „Paquete Semanal”, o colecție de fișiere incluzând filme și reviste care este copiată de pe calculator pe calculator. „Paquete Semanal” nu se atinge de teme politice și gurile rele spun că serviciile secrete au un rol în asta,

Este o dictatură

Anumite acțiuni ale regimului cubanez îi asigură o legitimitate reală. Altfel spus, procente importante de cetățeni susțin continuarea actualului regim. Alte procente însă ar dori să vadă schimbări și, în lipsa schimbărilor, aleg să fugă în SUA. Dar nu știm care este tendința dominantă pentru că în Cuba nu au loc alegeri libere îs nici nu sunt planificate prea curând.

Forța regimului cubanez poate fi mai blândă și flexibilă decât a altor regimuri, dar, să nu ne facem iluzii, Cuba este un regim dictatorial.

Citiți și: Papa Francisc a sosit în Cuba pentru o vizită de patru zile

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.