Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu are loc parada militară Arcul de Triumf: Explicaţia oficială

arcul de triumf

Pentru al doilea an consecutiv, parada militară de 1 Decembrie din Capitală are loc în Piaţa Constituţiei în loc de Arcul de Triumf. Monumentul-simbol se află încă în renovare, la opt luni de când lucrarea trebuia finalizată. Din cauza întârzierilor, banii europeni pentru renovarea Arcului de Triumf ar putea fi pierduţi.

Arcul de Triumf a intrat la începutul anului trecut într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările, spuneau atunci reprezentanţii municipalităţii, sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei. Din această suma, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.  Oficialii avansau ca termen de finalizare pentru lucrări martie 2015. Ulterior, Sorin Oprescu anunţa că lucrările ar trebui să fie gata la timp pentru parada de 1 decembrie 2015.

Vezi şi: Merită 1 Decembrie să fie Ziua Naţională a României?/ Documentele Unirii

Între timp, firma care face lucrarea spune că, de fapt, termenul de predare din contract este 31 decembrie 2015. A apărut însă o problemă: echipamentele seismice sunt încă în fabrică în Statele Unite. „Va dura, din spusele proiectantului, până în jurul lunii februarie 2016”, spunea în urmă cu o lună Ștefănel Marin, primarul general interimar al Capitalei de la acea dată, citat de Digi24. Astfel, schelele nu au putut fi date jos pentru defilare.

Amortizoarele ar trebui să țină monumentul în picioare în cazul unui seism de 9 pe Richter. Constructorul a desprins practic Arcul de Triumf de sol şi a tăiat două bucăţi mari din fundaţia monumentului. În spaţiile respective vor fi montaţi 24 de izolatori seismici, nişte cilindri cu cadru de oţel şi care au în mijloc un cauciuc extrem de rezistent, dar foarte elastic. În plus, de picioarele monumentului vor fi legaţi 8 amortizori seismici pentru stabilizare. Aceştia vor prelua unda de şoc produsă de un eventual cutremur, iar clădirea se va mişca cu totul, dar nu va cădea.

Vezi şi: Programul paradei de 1 Decembrie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.