Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Remus Pricopie e cea mai bună soluție găsită de PSD și Pro România (Analiza)

Inquam Photos / Octav Ganea
Remus Pricopie

PSD și Pro România au surprins printr-o propunere de premier asumată imediat după succesul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban. E ceva neobișnuit pentru sistemul politic din România ca partidele să aibă un Pas II pregătit imediat după o moțiune de cenzură care a avut succes. Liderii PSD și Pro România, Marcel Ciolacu și Victor Ponta, au venit imediat cu un candidat de prim-ministru al noii majorități parlamentare în persoane rectorului SNSPA, Remus Pricopie, dar și cu lista cu semnături a parlamentarilor care susțin propunerea făcută.

Vezi și: Dezvăluiri de culise - Paul Stănescu, despre propunerea lui Remus Pricopie în funcția de premier: 'Sigur că vor fi poziții pro și contra. Suntem oameni'

Practic îi trimit președintelui la cheie tot pachetul necesar pentru a lua o decizie.

De acum urmează însă jocul politic și evident decizia de nominalizare a premierului desemnat să formeze un nou guvern îi aparține în exclusivitate președintelui Klaus Iohannis.

De ce Remus Pricopie?

1.Nu este membru de partid! În acest caz președintele Klaus Iohannis nu poate obiecta că pune un psd-ist și ca atare își poate ține promisiunea că nu va propune un membru PSD.

2.Este un cadru universitar apreciat intern și internațional. Remus Pricopie este Rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București (martie - decembrie 2012; decembrie 2014 - prezent) și profesor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. În perioada decembrie 2005 - noiembrie 2007 și decembrie 2008 - martie 2014 a deținut funcția de Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA - mai multe detalii AICI.

3.Are o experiență guvernamentală solidă și deci nu se va putea spune că îi va lua mult timp să înțeleagă cum funcționează aparatul de stat. Cariera sa guvernamentală este legată de domeniul educației. Remus Pricopie și-a început activitatea în cadrul Ministerului Educației Naționale din România în 1996, ca Expert la Departamentul pentru Învățământ Superior și Cercetare. Ulterior, în baza expertizei și a experienței acumulate, a deținut funcții precum Purtător de cuvânt (1997; 2001), Secretar General (2001), Consilier (decembrie 2001 - iunie 2003; ianuarie – octombrie 2009) și Secretar de Stat în Ministerul Educației și Cercetării (2007 - 2008). Cunoștințele și experiența managerială, precum și viziunea de ansamblu pe care a dobândit-o asupra sistemului educațional l-au propulsat în funcția de Ministru al Educației (decembrie 2012 - decembrie 2014).

4.A fost decorat de președintele Klaus Iohannis care i-a recunoscut astfel valoarea. Președintele României i-a acordat, în 2019, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

5.Este un pro-european și un pro-american convins. Remus Pricopie a fost responsabil cu elaborarea, implementarea și evaluarea Strategiei de cercetare a României [2012-2014] și, de asemenea, a contribuit la elaborarea și implementarea politicilor de cercetare ale Uniunii Europene [2012-2014]. El deține titlul de doctor în Științe Politice și este absolvent al programului Fulbright New Century Scholars și are o bogată experiență internațională dobândită cu precădere în Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

A urmat cursurile și specializările Universității din București [România], Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative [România], Universității din Liege [Belgia], Universității ”George Washington” [SUA], Universității Statului New York, Buffalo [SUA], Universității din Boston [SUA], Universității Harvard [SUA], Institutului de Educație - Universitatea din Londra [UK], Universității din Graz [Austria].

6.A acceptat să fie propunerea PSD și Pro România. Probabil aceasta trebuia să fie poate primul motiv. Surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că el a fost cel care a răspuns la apelul liderilor PSD și Pro România și și-a dat acceptul. Au mai fost 4 propuneri de premieri care au fost apelați de liderii noii majorități parlamentare, dar din diferite motive inclusiv de răspuns la apelul celor doi lideri NU au corespuns.

Evident că sunt destui care contestă această nominalizare. Ce nu înțeleg cei din această categorie e că dincolo de orice alte aspecte care i se pot sau nu reproșa lui Remus Pricopie, puțini ar fi aceea care în acest context politic complicat s-ar expune public și ar accepta un mandat de premier atât de scurt, de dens și de plin de provocări. Un eventual guvern de serviciu format de el ar urma să gestioneze o situație macro-economică și socială complicată și ar urma să organizeze două rânduri de alegeri dificile - alegerile locale și alegerile parlamentare.

Prin acestă mișcare PSD își respectă decizia de a nu reveni la putere, dar de susținere a unui premier independent și a unui guvern de tehnocrați care va avea misiunea de a administra țara până la alegerile parlamentare.

Este evident că prin declarațiile publice deja făcute... președintele Klaus Iohannis este foarte probabil că nu accepte propunerea făcută de PSD și Pro România. Nu ar mira pe nimeni această mișcare, dar ar arăta clar că cel puțin partidele au învățat și în România că nu e nevoie doar să dai jos un guvern ci să ai imediat și soluții imediate, clare și consistente.

Pașii care urma sunt destul de în ceață. Liberalii susțin că urmăresc anticipatele și nu își vor vota nici măcar propriul guvern, în timp ce PSD a anunțat deja că nu vor vota un guvern liberal. Se va ajunge la anticipate? Greu de spun în acest moment... dar e clar că va urma o criză politică provocată de președintele Klaus Iohannis din care speră să obține puncte electorale importante prin victimizare.

Rămâne de văzut cum vor juca cei din PSD și Pro România. Până atunci... Remus Pricopie este o propunere care bifează toate condiționalitățile actorilor implicați în noua criză politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.