Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'De ce să organizăm un Assessment centre când există interviul de angajare?' Explică-i managerului tău unde greșește!

Radu Pop

Calitatea angajaților reprezintă principalul avantaj al oricărei companii de succes. Oamenii de calitate pot să gestioneze resursele în mod eficient pe parcursul activităților de rutină, dar și să ia cele mai bune decizii atunci când se confruntă cu schimbări sau cu situații de criză.

Prin urmare, modul în care se desfășoară procesul de recrutare și promovare a personalului nu trebuie niciodată neglijat, deoarece de el depinde, în mare măsură, evoluția ulterioară a oricărei societăți. Managerii care nu înțeleg acest lucru și se bazează doar pe un simplu interviu de angajare au parte, ulterior, de surprize neplăcute și dezamăgiri.

Firmele serioase, care nu lasă la voia întâmplării un asemenea element esențial al succesului, apelează la un Assessment centre, ceea ce – conform statisticilor – le ajută să aibă o rată de succes a angajărilor de 3 ori mai mare decât în cazul celorlalte companii.

Cum te ajută un Assessment centre să recrutezi cei mai buni oameni?

Rolul unui centru de evaluare este acela de a stabili cu claritate care sunt competențele și posibilitățile de evoluție ale fiecărui angajat sau potențial angajat. Concluziile sunt necesare pentru a lua cele mai bune decizii atunci când dorești să aduci oameni noi în echipă ori să decizi pe cine vei promova din cadrul colectivului deja format.

Specialiștii care lucrează într-un Assessment centre realizează o evaluare complexă a abilităților profesionale, dar și a trăsăturilor de personalitate și a comportamentului fiecărui candidat pentru ocuparea unei funcții. Un alt element supus analizei este potențialul de management al tuturor celor propuși pentru promovare.

Activitatea nu vizează însă doar personalul care urmează să fie promovat ori noii angajați. În paralel, sunt evaluate și identificate și nevoile de training ale personalului existent, pentru ca acesta să își îmbunătățească în mod constant performanțele.

Procesul de evaluare se desfășoară în condiții standardizate, prin intermediul unor exerciții individuale și de grup care reproduc fidel condițiile existente în mediul real de business. Se lucrează cu teste psihologice, jocuri de rol, activități de comunicare personală sau simularea unor situații de criză.

content-image

Beneficii obținute datorită organizării unui Assessment centre

În ultimii ani s-au realizat mai multe studii care au permis compararea ratei de succes a angajărilor realizate prin diferite metode. Rezultatele acestora sunt cât se poate de grăitoare: o rată de succes de numai 19% a angajărilor efectuate printr-un interviu clasic, comparativ cu o rată de succes de 65% a celor realizate printr-un centru de evaluare.

Sunt aleși profesioniști dotați cu calitățile necesare poziției pe care urmează să o ocupe, ceea ce face ca ei să devină productivi într-un timp foarte scurt după angajare. În plus, tocmai datorită faptului că jobul în care sunt repartizați li se potrivește, au un grad sporit de mulțumire și, automat, o fidelitate crescută față angajator.

Trecerea printr-un centru de evaluare se dovedește, în același timp, un bun exercițiu de auto-cunoaștere pentru angajați. Ei își dau seama ce rol pot îndeplini cu succes în cadrul companiei și devin capabili să își asume responsabilități în deplină cunoștință de cauză. Astfel, se declanșează un amplu proces de dezvoltare profesională și personală.

Concluzia este cât se poate de clară, pentru orice manager de valoare: angajările efectuate printr-un Assessment centre reprezintă cea mai bună modalitate de a-ți completa echipa, de a face promovări și de a-ți ajuta angajații să se perfecționeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.