Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce serviciile de informații au gafat în Afganistan (ANALIZĂ)

pixabay.com
diverse, umbra, spion

Căderea bruscă a Kabulului și Afganistanului în mâna talibanilor cu săptămâni sau chiar luni înainte din cele mai nefavorabile scenarii prezise pot fi adăugate la lista eșecurilor majore ale serviciilor de informații care au afectat Israelul și SUA în ultimele decenii, se arată într-o analiză din The Jerusalem Post, pe care o redăm mai jos. La această listă au mai fost amintite evenimente precum 11 Septembrie sau Pearl Harbor, evenimente care au un anumit tipar în această privință.

Rapoartele oficiale anterioare ale analiștilor de informații și ale serviciilor de informații au găsit cel puțin trei probleme repetate, chiar și cu cele mai inteligente și mai avansate aparate de informații din punct de vedere tehnologic.

La fel ca orice instituție mare, cele trei mari agenții de informații din Israel și cele 17 agenții americane conduse de CIA, există întotdeauna o problemă chiar și a celor mai deștepți oameni care sunt pradă acelorași neînțelegeri. Indiferent dacă este vorba de faptul că analiștii doresc să se potrivească și să avanseze sau dacă ajung pur și simplu la aceleași concluzii, deoarece interacționează cu date similare limitate și într-un mediu similar, multe gafe încep cu această problemă.

Majoritatea analiștilor de informații dezvoltă predicții moderate. În acest fel, dacă greșesc, greșesc ca toți ceilalți, dar nu sunt jenați în mod specific. În schimb, dacă fac predicții fantasmagorice, care sunt în afara convențiilor și a ceea ce spun majoritatea analiștilor și greșesc, cariera lor poate fi distrusă. Aceste stimulente descurajează predicțiile îndrăznețe chiar și atunci când analiștii ar putea vedea o schimbare majoră la orizont.

În majoritatea comunităților de informații există o cantitate masivă de date imediate și pe termen scurt pentru prognozarea tendințelor pe termen scurt de la o zi la alta și de la o lună la alta. Analiștii de informații vor admite adesea că cantitatea și natura acestor date combinate cu întrebări operaționale constante și cereri din partea clasei politice duc la accentuarea perspectivelor pe termen scurt în perspectivele pe termen lung. Acest lucru înseamnă că mulți analiști sunt mai puțin susceptibili să fie surprinși de lipsa unei schimbări de la o zi la alta, dar sunt mai predispuși să rateze sau să minimizeze schimbările de paradigmă, care anulează complet toate modelele și previziunile pe termen scurt atent calibrate.

Un alt fapt: politicienilor și uneori celor care le furnizează analize de informații, nu le place să li se spună adevăruri incomode.

Războiul din Gaza 2021

Numeroase estimări ale serviciilor de informații israeliene au indicat că Hamas nu ar risca un război cu Israelul printr-o acțiune neprevăzută, cum ar fi atunci când a lansat rachete asupra Ierusalimului. Bazat pe o analiză, acest consens a ratat faptul că liderii Hamas erau frustrați cumulativ de faptul că nu au reușit să obțină o situație economică mai bună. De asemenea, analiza a ratat faptul că încrederea acestor lideri se acumulează că Israelul se va întoarce de la un război amplu, atâta timp cât atacurile Hamas au fost de scurtă durată, chiar dacă ținta, Ierusalimul, a fost provocatoare.

Războiul din Gaza 2014

La fel ca în 2021, informațiile  au indicat că Hamas a fost descurajat de un război amplu cu Israelul. Încă o dată, majoritatea analiștilor israelieni au minimizat îngrijorările analiștilor minoritari conform cărora situația economică era atât de proastă încât, pe o bază cumulativă, Hamas ar fi putut deveni atât de disperat, încât își va depăși teama de represalii israeliene.

Irak

Informațiile false au sugerat că regimul avea un program nuclear avansat. Administrația lui George W. Bush a intervenit în mod deschis în procesul de analiză a informațiilor și a ales detalii care susțin teza lor conform căreia Irakul avea un program avansat de arme nucleare pentru a-și susține dorința de a invada. Au existat multe alte motive pentru care administrația a dorit să invadeze Irakul, dar intervențiile politice în procesul de informații pentru a prezenta ONU și Congresului SUA dovezi ale unei amenințări potențiale serioase cu armele nucleare a fost o mare parte din ceea ce a dus la necesitatea sprijinul pentru invazie.

9/11

Lipsa imaginației combinată cu eșecul schimbului de informații între agențiile de informații americane a lăsat SUA complet expuse atacului terorist din 11 septembrie 2001. O mai mare disponibilitate pentru o schimbare de paradigmă și luarea mai în serios a amenințărilor publice ale jihadiștilor ar fi lăsat SUA mai bine apărate și pregătite.

Înfrângerea războiului din Vietnam

Informațiile americane de la acea vreme nici nu au considerat de la distanță că super-puterea lumii ar putea fi învinsă de un adversar amator și profund inferior din punct de vedere tehnologic. Când nu se făceau progrese, mulți oficiali ai serviciilor de informații s-au concentrat asupra numărului de bombe care au fost aruncate în vietnamezi, în detrimentul faptului dacă se realizează vreo schimbare strategică.

Pearl Harbor

Acest lucru este studiat ca fiind unul dintre primele eșecuri majore ale erei secrete moderne, în care aroganța americană pur și simplu nu a luat în serios posibilitatea ca japonezii, care se credeau inferiori, să aibă îndrăzneala de a lansa atacul. Au existat avertismente din partea unei minorități de analiști, dar au fost repede respinși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.