Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite au 'spart' peste 2 trilioane de dolari în Afganistan, iar Armata afgană a dezertat: armele finanțate de americani sunt în mâna talibanilor

US Army
Afganistan elicopter

Din 2001, Statele Unite au cheltuit 2,26 trilioane de dolari în Afganistan, calculează proiectul Costs of War de la Universitatea Brown - o investiție care a dus la un final haotic și umilitor al celui mai lung război condus de America, relatează Aljazeera.com într-o analiză.

Nu lipsesc criteriile de referință pentru a calcula costul celui mai lung război al Statelor Unite. Sângele este de departe cea mai de preț. Dar, pe măsură ce imaginile cu afgani care roiesc în aeroportul Kabul, care încearcă disperat să fugă de conducerea talibanilor, inundă ecranele din întreaga lume, sumele vaste cheltuite de SUA încercând să construiască în Afganistan o democrație liberală merită un audit aprofundat, susțin jurnaliștii de la Aljazeera. În caz contrar, lecțiile pot fi uitate și greșelile tragice repetate.

În 2001, economia Afganistanului se afla în ruine din cauza a peste două decenii de război care au precedat invazia condusă de SUA în octombrie acel an. Din 2001, SUA au cheltuit 2,26 trilioane de dolari în Afganistan, calculează proiectul Costs of War de la Universitatea Brown. Cea mai mare bucată - aproape 1 trilion de dolari - a fost consumată de bugetul operațiunilor de contingență de peste mări pentru Departamentul Apărării. Al doilea cel mai mare - 530 miliarde de dolari - îl reprezintă plata dobânzilor estimate la banii împrumutați de guvernul SUA pentru finanțarea războiului.

Cu toate acestea, pentru toate aceste miliarde, Afganistanul are încă una dintre cele mai mici economii formale de pe planetă. Anul trecut, președintele Ashraf Ghani a declarat că 90% din populație trăiește cu mai puțin de 2 USD pe zi.

Între timp, economia ilicită a explodat. După ce forțele SUA au alungat talibanii de la putere în 2001, Afganistanul și-a consolidat locul ca principal furnizor global de opiu și heroină - o coroană pe care este probabil să o păstreze în timp ce talibanii vor ieși din nou victorioși.

Armata afgană și guvernul pe care trebuia să-l protejeze s-au prăbușit acum. Președintele Ashraf Ghani a fugit din țară, iar talibanii își fac selfie-uri în spatele biroului său. Aceasta este imaginea pentru o investiție de 2 trilioane de dolari pentru SUA: un final haotic și umilitor al unui război de 20 de ani.

Un registru sumbru

Din 2001, SUA și-au alocat peste 144 miliarde de dolari reconstrucției afgane. O mare parte din acești bani s-au îndreptat către:

  • contractanți privați și ONG-uri,
  • guvernul SUA însărcinat cu implementarea de programe și proiecte pentru construirea forțelor de securitate ale Afganistanului,
  • îmbunătățirea administrației/ guvernării,
  • sprijinirea dezvoltării economice și sociale
  • combaterea drogurilor ilicite.

88,3 miliarde de dolari au fost cheltuiți pentru instruirea și echiparea armatei afgane din mai 2002 până în martie anul acesta.

Armata afgană a fost însărcinată să respingă talibanii și alte grupuri armate precum Al-Qaeda și ISIL, care reprezentau o amenințare existențială pentru guvernul afgan susținut de SUA. Dar rapiditatea cu care forța de 300.000 de oameni a depus armele în fața avansului talibanilor a trădat soldații țării în instituția pe care o serveau și guvernul național pe care juraseră să-l apere. Factorii istorici și culturali unici ai Afganistanului au contribuit, fără îndoială, la modelarea acestui rezultat. Dar monitorizarea și evaluarea slabă a eforturilor SUA sunt, de asemenea, de vină pentru aruncarea de bani, se arată în analiză.

De aceea, Congresul SUA a creat SIGAR - Inspectorul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului. Începând din 2008, aceasta a auditat și evaluat eforturile de reconstrucție ale Washingtonului în Afganistan.

Luna trecută, SIGAR a publicat cel de-al 10-lea raport despre „Lecțiile învățate” în Afganistan. „În medii imprevizibile și haotice, cum ar fi Afganistan, supravegherea slabă sau implementarea necorespunzătoare pot amenința relațiile cu comunitățile locale, pot pune în pericol viața personalului guvernului SUA și afgan și a civililor și a submina obiectivele strategice”, a scris inspectorul general John F Sopko în rezumatul executiv .

„Este aproape axiomatic faptul că Statele Unite se implică periodic în eforturi de reconstrucție la scară largă”, a scris el. „În cazul în care Statele Unite se vor găsi implicate în altul - chiar și în câțiva ani sau decenii de acum înainte - concluziile, lecțiile și recomandările prezentate aici se pot dovedi utile.”

Util într-adevăr. Totuși, pentru Afganistan, aceste lecții au venit prea târziu.

Armamentul avut în dotare de Armata din Afganistan e acum în mâinile talibanilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.