Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De studiat și-n România! Macron și-ar fi folosit influența în favoarea UBER: compania 'a reușit să concureze neloial' în acest fel cu taxiurile

YouTube
Emmanuel Macron

Raportul final al comisiei parlamentare de anchetă privind Dosarele Uber, publicat marți, indică o relație "opacă și privilegiată" creată de Emmanuel Macron cu platforma americană, informează AFP, relatează La Tribune.

Emmanuel Macron, pe atunci ministru al economiei (2014-2016), și-a folosit influența pentru a facilita instalarea Uber în Franța? Raportul final al comisiei parlamentare de anchetă privind Dosarele Uber sugerează acest lucru. Publicat marți, raportul indică o relație "opacă" și "privilegiată" creată de Emmanuel Macron cu platforma americană, inclusiv de la ascensiunea sa la președinția Republicii.

Macron ar fi incheiat, in anii petrecuti la Bercy, o "intelegere secreta" cu compania americana pentru a renunta la aplicatia Uber Pop - care permitea persoanelor fizice să transporte clienti la preturi imbatabile - în schimbul simplificării condițiilor necesare obtinerii licentei de transport auto cu sofer (VTC). "Este o sfidare a oricărei legalități și datorită lobby-ului agresiv al factorilor de decizie publici, compania americană a reușit să concureze neloial" cu taxiurile, se afirmă în introducerea raportului.

Uber France a subliniat în iulie 2022 că suspendarea Uber Pop - un serviciu în funcțiune între februarie 2014 și iulie 2015 - "nu a fost în niciun caz urmată de o reglementare mai favorabilă", așa cum se sugerează în ideea unei "înțelegeri".

Potrivit elementelor menționate în document de raportorul Danielle Simonnet (LFI), Uber a avut, de asemenea, "34 de schimburi cu serviciile președintelui Republicii între 2018 și 2022". În iulie 2022, după un articol din Le Monde care dezvăluia aceste legături, șeful statului a susținut că "își asumă pe deplin acțiunea", estimând că a acționat atunci "pentru a crea mii de locuri de muncă. O voi face din nou mâine și poimâine".

Comisia de anchetă, lansată în urmă cu șase luni, a audiat 120 de persoane, inclusiv doi foști prim-miniștri, în luna mai, Bernard Cazeneuve și Emmanuel Valls, precum și foști directori Uber pentru a încerca să identifice acțiunile Uber în Franța între 2014 și 2017.

"Nu ar putea exista niciun acord fără ministrul de interne", a declarat Bernard Cazeneuve, care deținea această funcție la acea vreme, reamintind că "nu este nevoie să existe o înțelegere cu actori care, pe motiv că erau puternici din punct de vedere financiar, considerau că sunt deasupra legii".

Manuel Valls, pe atunci prim-ministru, a explicat că "nu a fost niciodată la curent cu un acord în 2015", înainte de a specifica "că nu l-ar fi acceptat". Cu toate acestea, el a vorbit despre un "comportament husar" al platformei americane, caracterizat printr-o "politică a faptului împlinit", cu "puțină considerație pentru legea noastră".

Dintre reprezentanții comisiei de anchetă, doisprezece deputați au validat raportul final - toți cei din Nupes, grupul Liot sau RN - dar cei zece deputați renascentiști și aliații lor, precum și singurul LR ales, s-au abținut.

Concluziile raportului

Concluziile raportului au fost aspru criticate de președintele comisiei de anchetă, Benjamin Haddad (Renaissance), care a acuzat-o pe Danielle Simonnet de politizarea cazului. "Nu a existat niciun compromis, nicio înțelegere secretă, niciun conflict de interese, niciun quid pro quo, contrar a ceea ce raportorul nostru încearcă să demonstreze în zadar", a scris el în prefața sa, mărturisind disensiunile puternice dintre reprezentanții comisiei de anchetă.

Un caz declanșat de dezvăluirea Dosarelor Uber

Cazul a fost declanșat de dezvăluirea dosarelor Uber, scurgerea a 124.000 de documente interne colectate de Mark McGann, fost lobbyist pentru Uber, și comunicate ziarului britanic The Guardian. Ei au evidențiat câteva metode folosite în acești ani de expansiune rapidă, dar și de confruntare pentru Uber, de la Paris la Johannesburg. Modelul continuă să aibă succes: suma totală a rezervărilor efectuate prin intermediul aplicației a urcat cu 19% în primul trimestru, 2023, la 31,4 miliarde de dolari, determinată de o creștere cu 40% a cererii de călătorii de ride-sharing

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.