Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De teama lui Putin, SUA îl reevaluează pe Maduro: Undă verde pentru petrolul din Venezuela spre UE

Pipeline Technology Journal
Venezuela petrol

Compania petrolieră italiană Eni SpA și compania spaniolă Repsol SA ar putea începe să livreze petrol venezuelean în Europa chiar de luna viitoare pentru a compensa țițeiul rusesc, au declarat pentru Reuters cinci persoane familiarizate cu această chestiune, reluând astfel schimburile de petrol contra datorie, întrerupte în urmă cu doi ani, când Washingtonul a intensificat sancțiunile împotriva Venezuelei.

Volumul de petrol pe care se așteaptă să îl primească Eni și Repsol nu este mare, a declarat una dintre persoane, iar orice impact asupra prețurilor globale ale petrolului va fi modest. Dar unda verde a Washingtonului pentru reluarea fluxurilor de petrol din Venezuela, înghețate de mult timp, către Europa, ar putea oferi un impuls simbolic pentru președintele venezuelean Nicolas Maduro.

Departamentul de Stat al SUA a dat acordul celor două companii de a relua livrările într-o scrisoare, au declarat persoanele respective. Administrația președintelui american Joe Biden speră că țițeiul venezuelean poate ajuta Europa să reducă dependența față de Rusia și să redirecționeze o parte din încărcăturile Venezuelei din China. Un alt obiectiv este să-l convingă pe Maduro să reia discuțiile politice cu opoziția din Venezuela, au declarat pentru Reuters două dintre persoane.

Cele două companii energetice europene, care au societăți mixte cu compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA, pot pune la socoteală încărcăturile de țiței pentru datoriile neplătite și dividendele întârziate, au spus persoanele respective.

O condiție cheie, a spus una dintre persoane, a fost ca petrolul primit "trebuie să ajungă în Europa". Nu poate fi revândut în altă parte.

Washingtonul consideră că PDVSA nu va beneficia financiar de pe urma acestor tranzacții fără numerar, spre deosebire de vânzările actuale de petrol ale Venezuelei către China, a spus persoana respectivă. China nu a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a continuat să cumpere petrol și gaze rusești în ciuda apelurilor americane.

Autorizațiile au venit luna trecută, dar detaliile și restricțiile de revânzare nu au fost raportate anterior. Eni și Repsol nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Alte companii au fost exclude

Washingtonul nu a acordat permisiuni similare pentru compania petrolieră majoră americană Chevron Corp, Oil and Natural Gas Corp Ltd din India și Maurel & Prom SA din Franța, care au făcut, de asemenea, presiuni asupra Departamentului de Stat și a Departamentului Trezoreriei SUA pentru a lua petrol în schimbul unor datorii acumulate de miliarde de dolari din Venezuela.

Toate cele cinci companii petroliere au încetat schimbul de petrol pentru datorii la jumătatea anului 2020, în mijlocul campaniei de "presiune maximă" a fostului președinte american Donald Trump, care a redus exporturile de petrol din Venezuela, dar nu a reușit să îl înlăture pe Maduro.

PDVSA nu a programat ca Eni și Repsol să ia nicio încărcătură în această lună, potrivit unui program preliminar de încărcare al PDVSA din 3 iunie, consultat de Reuters.

Vicepreședintele Venezuelei, Delcy Rodriguez, a scris luna trecută pe Twitter că speră că permisiunile oferite de SUA "vor deschide calea pentru ridicarea totală a sancțiunilor ilegale care afectează întregul nostru popor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.