De unde provine, de fapt, carnea de porc vândută în România: ANPC, avertisment pentru cumpărători

Autor: Andrei Ștefan

Publicat: 17-07-2025 08:57

Actualizat: 17-07-2025 11:57

Article thumbnail

Sursă foto: Rasmus Rebase / imago stock&people / Profimedia

Aproximativ 80% din carnea de porc de pe piața din România provine din import, cea mai mare parte a cărnii vândute în magazine nefiind produsă în ferme locale, avertizează Paul Anghel, director general la ANPC.

Carnea din galantare provine din țări precum Spania, Germania sau chiar din Chile, de la 13.000 km distanță.

Problema este că au fost identificate cazuri în care carnea importată este ambalată în România și prezentată ca fiind românească. Comisarii ANPC au găsit carcase de porc sau piese de carne etichetate cu steagul României la vitrină, deși în realitate proveneau din Spania.

Lanțul lung de aprovizionare poate afecta prospețimea cărnii dacă nu sunt respectate condițiile de temperatură și igienă. Cu cât lanțul de distribuție este mai lung, cu atât crește riscul ca produsul să își piardă calitățile și să sufere o alterare accelerată.

Oficialul ANPC recomandă consumatorilor să verifice originea pe etichetă, să nu se lase induși în eroare de simbolurile naționale de pe ambalaj și să fie atenți la prospețime. Un ambalaj cu tricolorul nu garantează proveniența românească - pe etichetă trebuie să scrie clar țara de origine, nu doar că produsul a fost ambalat în România.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri