Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De Ziua Națională: Virtuțile ascunse ale româniilor

fata tricolor

Dacă vă duceți la Istanbul să vedeți sabia lui Ștefan cel mare, spun cei ce au fost deja, s-ar putea să fiți uimiți de faptul că, în muzeu, nu i se dă o importanță excesivă. Este un exponat important, alături de alte exponate importante. Pentru că, în definitiv, Ștefan este mult mai important pentru noi decât pentru ei. în imperiul Otoman, Ștefan nu a fost decât un principe turbulent de la graniță. O mare durere de cap, desigur, dar nu o amenințare existențială. Și nu a fost nici un pericol la adresa drumului spre VestAcesta , de fapt, a fost mereu mai la... Vest, prin Ungaria și Austria.

Există și alte motive false de fală pe care ni le recită patrioții de ocazie. Dar în mod bizar, se vorbește prea puțin de adevăratele lucruri cu care ne putem mândri. Virtuțile românești, cel puțin în acest secol, nu sunt ale războiului ci ale păcii. Privind la noi, urmașii săi, Ștefan s-ar fi plictisit.

Să privim la vecini. Moldova este adânc divizată și spectrul unui război nu este niciodată înlăturat cu totul. Ucraina este prinsă în război cu Rusia și, din această cauză, trăiește o deșteptare națională nu lipsită de elemente extremiste. Ungaria devine un regim iliberal care golește de conținut ușor-ușor ideea de democrație modernă. De la Ungaria s-au molipsit și celelalte țări din fostul triunghi de la Vișegrad (acum patrulater): Polonia, Cehia și Slovacia. Serbia nu a mai purtat nici un război în ultima vreme dar își revine încet-încet din sângeroasă luptă care a destrămat Iugoslavia. Bulgarii stau ceva mai bine dacă ignorăm unele probleme cu minoritatea turcă și dezvoltarea crimei organizate.

Prin comparație, noi avem un om mort la Târgu-Mureș, trei la Hădăreni, ambele cazuri în urma unor conflicte din anii '90. Apoi episoade extrem de sporadice, descriind nu atât violență publică cât derapaje individuale. În materie de instabilitate constituțională, Băsescu și USL nu au făcut decât să exploateze lacunele unui sistem plin de găuri. Ambii s-au lovit de opoziție reală și s-au calmat.

Poporul român se laudă cu marile victorii și uneori cu puritatea sa etnică sau de alt fel. Dar, cinste nouă, numai vorba e de noi. Cum ziceam în copilărie:

- Bă te bat!

- Cu palma pe umăr.

Problema din anii '90 dintre maghiari și români s-a stins într-un fel „balcanic”. Elitelor maghiare li s-a oferit un loc în sistem unde au putut dovedi că sunt la fel de corupte ca și cele românești, dar ceva mai serioase. În această speță se întâmplă lucruri cu adevărat istorice. Cu ocazia ultimei reforme electorale ambele partide mari au oferit în mod discret UDMR un prag electoral alternativ care îi garantează rămânerea în Parlament. Ce face, în schimb, UDMR? Rezistă farmecului lui Viktor Orban, premierul Ungariei, și refuză să se radicalizeze.

Minoritatea musulmană „tradițională” este reprezentată în Parlament și, în general, rezistă ideii de radicalizare sau conflict inter-etnic.

Arabii, turcii și kurzii veniți în anii '90 au fost absorbiți în circuitul economic. Veniți aici cu o mână de capital, rețete de fast-food și o înțelegere a economiei de piață, ei au prosperat pe ruinele comerțului de stat, construind o piață concurențială pentru uzul românilor de la orașe. În plus, legea care nu permitea deschiderea unor firme i-a obligat să își ia amante și neveste locale. Unde sunt amante și neveste apar copii și, apoi, ușor-ușor, cetățenie.

Pe măsură ce economia s-a stabilizat, micii engrosisți arabi și micii buticari români au fost dați la o parte de marile corporații comerciale. În schimb au apărut chinezii, care aveau acces la o sursă ieftină de bunuri și, în plus, o educație în obiceiul de a oferi „mici atenții”.

Nici unii dintre aceștia nu au întâmpinat rezistență socială masivă (deși merită notat că există o radicalizare a unor români speriați de terorism și, de asemenea, posibile înfiltrări islamiste printre arabi).

Acesta este modelul românesc. Ștefan l-ar considera plicticos. Dar, într-o lume din ce în ce mai nebună, avem dreptul, aproape că avem datoria, să ne mândrim cu el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.