Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul Dunării va creşte uşor săptămâna viitoare până la valoarea de 3.600 mc/s, dar va rămâne sub media lunii iunie - 6.400 mc/s

Agerpres
Dunarea

Debitul Dunării va creşte uşor săptămâna viitoare până la valoarea de 3.600 metri cubi/secundă (mc/s), dar va fi în continuare sub media multianuală a lunii iunie de 6.400 mc/s, reiese din prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile ale intervalului până la valoarea de 3.400 mc/s, în următoarea zi staţionar apoi în creştere până la valoarea de 3.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima zi a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia - Călăraşi şi în creştere pe sectorul Cernavodă - Tulcea, în următoarele două zile, în scădere pe sectorul Gruia - Galaţi şi în creştere pe sectorul Isaccea - Tulcea, iar în a doua parte a intervalului în creştere uşoară pe sectorul Gruia - Tr. Măgurele şi în scădere pe sectorul Zimnicea - Tulcea", arată prognoza INHGA, valabilă în perioada 6 - 13 iunie 2020, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Marcel Vela, precizări despre a treia etapă de relaxare: ‘Vor fi multe surprize plăcute. Nu vreau să spun acum care din ele’

Prognoza trimestrială emisă de INHGA arată că debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), este estimat pentru luna iunie la 7.000 metri cubi/secundă (mc/s), peste valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România, în prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând unele râuri din sudul şi estul ţării, unde vor fi în scădere uşoară. În a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare, fiind posibile creşteri de niveluri şi debite, îndeosebi în zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.

Citește și: Ludovic Orban, surprins în timp ce se ducea la o terasă din Centrul Vechi al Capitalei

"Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri semnificative de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub forma de aversă, izolat mai însemnate cantitativ, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, în special din nordul, nord - vestul şi centrul ţării", avertizează hidrologii.

De asemenea, în iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) vor fi consemnate pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.