Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia care va face ca România să nu mai fie 'groapa de gunoi' a Europei - Anunțul lui Barna Tanczos

gunoi deseuri

Numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deşeuri în vederea reciclării va fi limitat la 15, iar toate transporturile care intră în ţară trebuie să fie înregistrate într-un registru care va fi unul electronic, în cel mai scurt timp posibil, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Ministerul de Interne a propus ca, pentru a eficientiza controalele la frontieră, să limităm la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deşeuri în vederea reciclării. Pentru noi, cel mai important este ca aceste cantităţi să ajungă, într-adevăr, la punctele de reciclare, să nu fie pierdute pe parcurs şi să nu fie depozitate sau aruncate pe câmp sau alte diverse locuri. De aceea, am propus, pe lângă limitarea punctelor de trecere a frontierei, un sistem de trasabilitate şi un registru în care trebuie să se înregistreze toţi operatorii economici care desfăşoară astfel de activităţi. Toate transporturile care intră în ţară trebuie să fie înregistrate în acest registru care va fi unul electronic în cel mai scurt timp posibil. Fără doar şi poate este nevoie de o asemenea măsură. Controalele pe care le-am desfăşurat împreună cu Poliţia de Frontieră şi colegii de la vamă ne-au arătat că acest fenomen poate fi oprit doar cu controale foarte, foarte riguroase şi acţiuni ferme. Am creat, deci, cadrul legal pentru limitarea punctelor de trecere a frontierei. Astăzi, vom publica în consultare publică lista celor 15 puncte. Avem cinci în vestul ţării - la Stamora-Moraviţa, Nădlac, Nădlac II, Curtici şi Borş, vor fi trei în partea de nord - Petea, Halmeu şi Siret, alte două în est - Albiţa şi Galaţi, şi cinci în sud - Drobeta Tr. Severin, Calafat, Giurgiu, Cernavodă, Constanţa Sud şi Agigea", a menţionat ministrul de resort.

Şeful de la Mediu a afirmat că există discuţii cu marii operatori de reciclare a deşeurilor pentru ca acţiunile de control să fie mai riguroase şi să nu fie perturbată activitatea legală desfăşurată de companiile curente care sunt interesate reciclare, nu de depozitare.

"În acelaşi timp, am început discuţiile cu marii operatori de reciclare pentru a vedea în ce măsură acest puncte de frontieră satisfac şi cerinţele economice. Interesul nostru este ca această activitate de reciclare să aducă plus valoare în România şi să genereze activităţi legale economice şi care să protejeze mediul. Discutăm cu metalurgiştii care fie aduc fier în România, fie pe cale terestră sau pe apă, pe cale ferată sau drum naţional. Vom avea întâlniri şi cu ceilalţi operatori care reciclează deşeuri de electrocasnice şi plastic, astfel încât să găsim acel echilibru în a face posibil şi controlul foarte riguros, şi a nu perturba activitatea legală desfăşurată de companiile curente care nu sunt interesate în depozitarea deşeurilor, ci în reciclare şi creare de plus valoare", a subliniat oficialul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au susţinut, luni, o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia au fost abordate o serie de teme ce au vizat domeniul deşeurilor şi activitatea de monitorizare şi control din fondul forestier naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.