Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia ÎCCJ privind acordarea daunelor morale, pe care nici un judecător nu o va putea încălca

ebihoreanul.ro
justitie

Magistraţii ÎCCJ vor stabili, luni, cum se interpretează normele care reglementează repararea pagubei morale şi dacă părinţii unei persoane care a suferit o traumă şi nu şi-a mai revenit în urma unui accident rutier au sau nu dreptul la daune morale.

Problema a fost adusă în atenţia Înaltei Curţi într-un dosar de vătămare corporală din culpă - un accident rutier din 2013, în urma căruia un tânăr a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile, transmite Digi24.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată de judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş, în februarie.

Instanţa supremă este chemată să stabilească modalitatea de interepretare a legislaţiei civile referitoare la daunele morale în dosarele penale de vătămare din culpă. Mai exact, judecătorii de aici urmează să decidă dacă părinţii victimei unui accident rutier care a suferit o infirmitate permanentă au sau nu dreptul la despăgubiri ca urmare a suferinţei pricinuite de incidentul în care a fost implicat copilul lor.

Prima instanţă a acordat părinţilor daune morale de câte 30 de mii de euro.

„Instanţa a constatat că părinţii persoanei vătămate au suferit fiecare câte un prejudiciu moral, aşa-numitul prejudiciu moral prin ricoşeu. (...) La aprecierea daunelor morale, instanţa a avut în vedere traumele psihice suferite de aceste părţi civile în urma accidentului în care a fost implicat singurul lor copil, care a rămas paralizat într-un scaun cu rotile, posibil tot restul vieţii, ori în această situaţie prejudiciul moral este imens”, se arată în motivarea judecătorilor care au acordat daune.

Mişcare URIAŞĂ pe piaţa media: Euro 2016 se vede la cea mai mare televiziune din România

Judecătorii care au cerut din partea Curţii supreme o interpretare a legislaţiei sunt de părere că acţiunea civilă a părinţilor ar trebui respinsă. Pe de altă parte, reprezentantul Parchetului a considerat că părinţii au totuşi dreptul la despăgubiri morale, ca urmare a accidentului în care a fost implicat unicul lor copil.

Decizia Curţii Supreme de interpretare a legii este obligatorie pentru Curtea de Apel Târgu Mureş, care a cerut lămuriri. După ce motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial, toţi judecătorii sunt obligaţi să o aplice, în cauze similare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.