Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia lui Erdogan zguduie piața valutară: Cu cât s-a depreciat lira turcească față de dolar

wall-street.ro
lira turceasca

Lira turcească s-a depreciat luni cu 2,1% faţă de dolar, după ce preşedintele Tayyip Erdogan l-a demis sâmbătă pe guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, pe fondul declinului economiei, al volatilităţii lirei turceşti şi inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară, transmite Reuters. 

Luni dimineaţă, moneda Turciei se tranzacţiona la 5,7525 lire/USD, după ce anterior se depreciase până la 5,8245 lire/USD. 

Murat Cetinkaya, care ar fi trebuit să ocupe funcţia de guvernator în perioada 2016 - 2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat sâmbătă în Monitorul Oficial. Nu a fost prezentat motivul oficial al demiterii, dar pieţele au speculat în ultimele săptămâni că Cetinkaya ar putea fi înlăturat deoarece se opune reducerii ratelor dobânzilor. 

Banca Centrală a Turciei s-a confruntat cu presiuni din partea preşedintelui Tayyip Erdogan pentru a reduce ratele dobânzilor, în încercarea de a redresa economia, care anul acesta a intrat în recesiune.

Vești îmbucurătoare de la meteorologi - Codul GALBEN de ploi și vijelii, restrâns la 7 județe


Surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că diferenţele între Guvern şi guvernator privind politica monetară s-au adâncit în ultimele luni. 

"Preşedintele şi ministrul de Finanţe au cerut demisia guvernatorului, dar Cetinkaya le-a reamintit că Banca Centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze", susţin sursele. 

Anul trecut, Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. De atunci, costul creditului nu a fost modificat. 

Analiştii estimează că Banca Centrală a Turciei ar putea demara o politică monetară relaxată la şedinţa din 25 iulie. 

Lira turcească s-a depreciat anul acesta cu 10%, după ce anul trecut a pierdut 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA. 

Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.