Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia Rusiei este sfidată. ONU, Turcia și Ucraina merg mai departe cu acordul privind cerealele - 16 nave urmează să treacă prin Marea Neagră

arcpublishing.com
cereale-ucraina

ONU, Turcia și Ucraina continuă să implementeze acordul privind cerealele și au convenit asupra unui plan de tranzit pentru ca luni 16 nave să treacă prin Marea Neagră, în ciuda retragerii Rusiei din pactul care a permis exportul ucrainean, informează Reuters.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, și-a întrerupt sâmbătă participarea la acordul din Marea Neagră pentru un „termen nedefinit”, deoarece a anunțat că nu poate „garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în cadrul pactului, după un atac asupra flotei sale din Marea Neagră.

Măsura a stârnit proteste din partea Ucrainei, NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite, în timp ce Organizația Națiunilor Unite și Turcia, doi dintre principalii intermediari ai acordului din iulie, s-au străduit duminică să îl salveze.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost profund îngrijorat de mișcarea Rusiei și a amânat o călătorie în străinătate pentru a încerca să revigoreze acordul menit să atenueze criza alimentară mondială, a declarat purtătorul său de cuvânt.

În urma mișcării Rusiei, contractele futures pentru grâu de la Chicago au crescut luni cu peste 5%, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din lume, au declarat analiștii.

Peste 9,5 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din iulie. Conform acordului, un Centru Comun de Coordonare- format din oficiali ONU, turci, ruși și ucraineni - asigură circulația navelor.

Duminică, nicio navă nu s-a deplasat prin coridorul maritim stabilit. Dar Națiunile Unite au afirmat într-o declarație că au convenit cu Ucraina și Turcia asupra unui plan de circulație pentru 16 nave luni.

Conform ONU, oficialii ruși au fost informați despre acest plan.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone și că „specialiști” din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist. Marea Britanie a negat afirmația. Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că s-ar afla în spatele atacului. Armata ucraineană a sugerat că rușii înșiși ar fi putut fi responsabili pentru explozii.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile la 220 km distanță de coridorul de cereale ca un "pretext fals".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.