Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie CIJ: Serbia nu a comis un genocid împotriva croaţilor la începutul anilor '90

dosar justitie

Serbia nu a comis un genocid împotriva croatilor la începutul anilor '90, în timpul razboiului ce a condus la destramarea Iugoslaviei, a decis marti Curtea Internationala de Justitie (CIJ), relateaza AFP.

'Croatia nu a reusit sa-si dovedeasca acuzatiile conform carora a fost comis un genocid' între anii 1991 si 1995, a declarat presedinte CIJ, judecatorul Peter Tomka, în cadrul unei audieri publice la Haga, unde îsi are sediul Curtea.
În iulie 1999, Croatia s-a adresat CIJ acuzând Republica Federala Iugoslavia - a carei succesoare de drept este în prezent Serbia - de încalcare a Conventiei pentru Prevenirea si Pedepsirea Crimei de Genocid. În pofida obiectiilor Serbiei cu privire la jurisdictia si admisibilitatea cazului, prezentate în anul 2002, sase ani mai târziu Curtea a decis ca are competenta în judecarea acestui dosar, audierile publice desfasurându-se apoi în anul 2014, între 3 martie si 1 aprilie.
Croatia a acuzat Serbia de 'epurare etnica' în rândul populatiei croate din regiunea Krajina. Potrivit autoritatilor de la Zagreb, actiunile conduse de armata sârba împotriva croatilor s-au soldat cu circa 20.000 de morti, 55.000 de raniti si peste 3.000 de disparuti, numai în orasul Vukovar înregistrându-se 1.700 de morti si peste 4.000 de raniti.
În plângerea înaintata de Croatia se mai mentioneaza ca au fost distruse atunci 10% din locuintele din respectiva zona, 590 de sate si orase au suferit pagube materiale, la fel cum s-a întâmplat si cu 1.821 de monumente culturale, 323 de obiective istorice si 450 de biserici catolice croate. Drept urmare, autoritatile de la Zagreb solicita despagubiri din partea Belgradului, sustinând de asemenea ca minele antipersonal si antitanc amplasate de fortele sârbe au facut inutilizabile circa 300.000 de hectare de teren, fapt care ar fi diminuat cu 25% potentialul economic al Croatiei.
Dar si Serbia cere la rândul ei despagubiri, acuzând Croatia ca ar fi încalcat conventia mentionata prin actiunile comise împotriva sârbilor în timpul operatiunii 'Furtuna', condusa de trupele croate în anul 1995, tot pe teritoriul provinciei Krajina. De asemenea, guvernul de la Belgrad sustine ca nu au fost pedepsiti croatii care au comis acte de genocid împotriva sârbilor si a altor grupuri etnice si acuza Croatia de incitare si complicitate la genocid.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.