Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ultimă oră în SUA: Un procuror special va ancheta cazul documentelor clasificate găsite în garajul lui Joe Biden

breitbart.com
joe biden

Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, a anunţat joi după-amiază că a numit un procuror special, Robert Hur, pentru investigarea cazului documentelor clasificate găsite în birouri ale preşedintelui Joseph Biden, anunță Mediafax.

Robert Hur, fost procuror federal în statul Maryland, va revizui documentele clasificate găsite într-un fost birou universitar al lui Biden din Washington D.C. şi în reşedinţa acestuia din Wilmington, statul Delaware. Documentele datează din perioada în care Biden era vicepreşedinte, în mandatul preşedintelui Barack Obama.

Decizia lui Merrick Garland, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, este similară cu cea luată în cazul fostului preşedinte Donald Trump. Un procuror special, Jack Smith, investighează cazul documentelor colectate de autorităţi din reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, statul Florida.

Preşedintele Joseph Biden a declarat joi după-amiază că va coopera "total" în investigaţia Departamentului Justiţiei privind deţinerea unor documente clasificate. Biden a afirmat că un document clasificat din perioada în care era vicepreşedinte al SUA a fost găsit în "biblioteca personală" a casei sale din Wilmington, în statul Delaware, precizând că alte documente au fost găsite într-un spaţiu pentru depozitare din garajul locuinţei. Nu a precizat când au fost găsite documentele, subliniind că inventarul documentaţiei a fost finalizat miercuri seară de consilierii săi. "Voi coopera total şi complet" în ancheta Departamentului Justiţiei, a subliniat Biden.

Preşedinţia Statelor Unite a confirmat găsirea unui număr redus de documente clasificate în incinta casei preşedintelui Joseph Biden din Wilmington, în statul Delaware. Administraţia prezidenţială "cooperează total" pentru a asigura gestionarea adecvată a documentelor, a afirmat Richard Sauber, consilierul juridic al Casei Albe.

Biden a afirmat iniţial că a fost "surprins" să afle în noiembrie 2022 că într-unul dintre fostele sale birouri, în oraşul Washington, au fost găsite documente clasificate. Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

Conform unor surse judiciare citate de postul de televiziune CNN, în fostul birou al lui Biden de la Universitatea din Pennsylvania au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

"Când va percheziţiona FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi Casa Albă? În mod clar, aceste documente nu fuseseră declasificate", a reacţionat fostul preşedinte Donald Trump, care intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida). Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.