Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie ISTORICĂ între Patriarhiile Ierusalimului și Antiohiei

Patriarhul Teofil al Ierusalimului a anunțat că s-a ajuns la un acord informal cu Patriarhia Antiohiei în ceea ce privește jurisdicția asupra Qatarului.

Diferendul nesoluționat încă din 2013 a fost readus în discuție la ședința Sinodului Patriarhiei Ierusalimului de vineri, 21 februarie 2020, informează basilica.ro.

Patriarhia Antiohiei a întrerupt comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului în urmă cu 7 ani, denunțând încălcarea jurisdicției sale canonice, atunci când Sinodul de la Ierusalim a numit un Arhiepiscop de Qatar. Acest litigiu a fost cauza neparticipării la Sfântul și Marele Sinod a patru dintre Bisericile Autocefale: Biserica Rusă, Biserica Antohiei, Biserica Georgiei, Biserica Bulgariei.

Preafericitul Părinte Teofil a semnalat că de anul trecut, când s-a întâlnit cu Patriarhul Ioan al Antiohiei în Cipru, a reînceput dialogul asupra situației din Qatar.

În comunicatul emis după ședința de vineri se precizează „cu recunoștință față de Cel Atotputernic” că în ultimele săptămâni s-a ajuns la un acord concret pentru o rezoluție în această problemă.

Patriarhul Ierusalimului și-a exprimat speranța de a continua dialogul către „prețioasa unitate dintre frați” pentru a ajunge la un acord final în ceea ce privește Qatarul. Este posibil ca cei doi Întâistătători să se revadă la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania (25-27 februarie 2020).

La întâlnirea inițiată de Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate modalități de reconciliere și de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori. La Întâlnirea de la Amman va participa și o delegație a Bisericii Ortodoxe Române.

La întâlnirea fraternă de la Amman și-au anunțat participarea reprezentanți din 6 Biserici Ortodoxe locale: a Ierusalimului, a Rusiei, a Serbiei, a României, a Poloniei și cea din Ţinuturile Cehe şi din Slovacia.

Pe de altă parte, 7 Biserici au anunțat că nu participă: a Constantinopolului, a Alexandriei, a Ciprului, a Greciei, a Albaniei, a Georgiei și cea a Bulgariei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.