Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică între SUA și Cuba

Statele Unite şi Cuba au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, întrerupte în anul 1961. Preşedinţii american şi cubanez, Barack Obama şi Raul Castro, au anunţat miercuri restabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările lor, întrerupte de peste 50 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

'Todos somos americanos' ('Suntem cu toţii americani'), le-a transmis cubanezilor liderul de la Casa Albă în timpul unei intervenţii ce marchează începutul unei perioade de normalizare a raporturilor dintre SUA şi Cuba, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări fiind întrerupte din anul 1961. 

'Izolarea Cubei nu a funcţionat, este nevoie de o nouă abordare', a indicat Obama, precizând însă că problema ridicării embargoului american împotriva Cubei urmează să fie analizată cu Congresul american. De asemenea, Cuba va fi scoasă de pe lista Departamentul de Stat ce cuprinde ţările care susţin terorismul. Odată cu reluarea relaţiilor diplomatice, SUA şi Cuba vor deschide ambasade la Washington şi Havana. 

Într-un discurs susţinut în acelaşi timp, liderul cubanez Raul Castro a confirmat restabilirea relaţiilor diplomatice cu SUA. Dar a adăugat şi el că rămâne de rezolvat problema principală a embargoului american şi a atras atenţia că între Havana şi Washington încă există diferenţe profunde, 'mai ales în ce priveşte suveranitatea naţională, democraţia, drepturile omului şi politica externă', reafirmând însă 'voinţa' guvernului cubanez de a purta un dialog pe aceste teme. 

Înainte de a face aceste anunţuri, cei doi preşedinţi au avut o conversaţie telefonică. În intervenţiile lor publice, amândoi au mulţumit Canadei şi Papei Francisc pentru rolul jucat în obţinerea acestor progrese. Potrivit unor surse de la Washington, deciziile anunţate survin după un an de contacte discrete între SUA şi Cuba. 

Primul semnal al acestor evoluţii pozitive a fost dat în aceeaşi zi, când americanul Alan Gross, arestat în Cuba în anul 2009 şi condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj, a fost eliberat împreună cu un agent care stă de aproape 20 de ani în detenţie pe teritoriul cubanez tot pentru spionaj în favoarea SUA. Concomitent, Statele Unite au eliberat trei agenţi cubanezi încarceraţi în SUA. De asemenea, preşedintele cubanez a anunţat că Havana va mai fi elibera şi alte persoane, fără să ofere detalii, dar mass-media americană afirmă că ar fi vorba despre 53 de deţinuţi politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.