Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie MAJORĂ în scandalul de corupție din Coreea de Sud: Moștenitorul imperiului Samsung, vizat

samsung.com
samsung

Autorităţile sud-coreene au refuzat luni să prelungească mandatul echipei speciale independente care anchetează scandalul de corupţie care a atras destituirea preşedintei Park Geun-Hye, potrivit AFP şi Reuters, citează Agerpres

Această decizie înseamnă că anchetatorii nu vor avea termen decât până marţi pentru a decide sau nu inculparea oficială a moştenitorului imperiului Samsung, Lee Jae-Yong, aflat din 17 februarie în detenţie preventivă sub suspiciunea de corupţie.

DECESE suspecte la un spital cunoscut din Craiova. Poliția a deschis dosar penal


Anchetatorii speciali fuseseră în decembrie de Adunarea Naţională. Samsung, ca şi alte mari grupuri industriale, este suspectat că a plătit sume importante confidentei din umbră a preşedintei Park, aflată în centrul scandalului, în schimbul unor favoruri politice. 

Mandatul acestei echipe speciale expiră marţi. Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a explicat că ea a prevăzut inculparea formală a lui Lee dacă misiunea sa nu va fi prelungită. În acest caz, ar urma să fie declanşat un proces.

Traian Băsescu, atac la Guvernul Grindeanu: 'Au făcut o grămadă de trăsnăi'


Preşedintele interimar Hwang Kyo-Ahn a respins cererea echipei de a prelungi ancheta în numele stabilităţii politice. 

"După ce a reflectat profund, preşedintele interimar a considerat preferabil să lase parchetul să acţioneze pentru a asigura stabilitatea", a declarat un purtător de cuvânt, Hong Kwon-Heui. 

Echipa specială a calificat această decizie drept "regretabilă", dar a promis să-şi trateze dosarele "în manieră aprofundată" şi să coopereze cu magistraţii parchetului care vor prelua ancheta. 

Înainte de intervenţia anchetatorilor speciali, parchetul îi prezentase pe patronii Samsung - companie care generează un sfert din Produsul Intern Brut sud-coreean - şi ai altor companii drept victime constrânse să achite mari sume de bani pentru a evita represalii. 

În centrul dosarului se află Choi Soon-Sil, prietena preşedintei Park, acuzată că s-ar fi folosit de influenţa acesteia pentru a sustrage milioane de dolari întreprinderilor şi că s-ar fi amestecat în probleme de stat. 

Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, a denunţat decizia preşedintelui interimar Hwang ca fiind "o atrocitate istorică care toarnă apă îngheţată peste speranţele oamenilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.