Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie NEAŞTEPTATĂ a Guvernului, privind raportul GRECO: S-a cerut PUBLICAREA, însă documentul va rămâne CONFIDENŢIAL

greco_m

Guvernul a adoptat, miercuri, un Memorandum privind raportul GRECO, însă documentul rămâne confidenţial până la momentul la care îl va publica GRECO, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Tema memorandumului era publicarea raportului.

Citeşte şi: Mugur Isărescu AVERTIZEAZĂ, după păstrarea nivelului la dobânda cheie: 'Moneda naţională s-ar putea DEPRECIA în perioada următoare...'

”S-a adoptat. În ceea ce priveşte publicarea, ţine de GRECO. Până în momentul publicării, raportul este confidenţial”, a afirmat Barbu, potrivit NEWS.RO.

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului figura Memorandumul cu tema: ”Publicarea Raportului ad hoc privind România, adoptat în conformitate cu Regula 34 din Regulile de Procedură ale GRECO”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în urmă cu o săptămână că autorităţile române au primit raportul ad-hoc adoptat recent de Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), care va fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. El afirma că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO şi că a semnat memorandumul adresat Executivului prin care se solicită autorizarea publicării documentului.

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO) a anunţat că în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie a adoptat un nou raport privind reformele în domeniul justiţiei din Romania şi a invitat autorităţile române să autorizeze publicarea acestuia. Totodată, presedintele GRECO a fost însărcinat să prezinte concluziile acestui raport autorităţilor române, iar şeful delegatiei României este chemat în următoarea reuniune plenară, din 18-22 iunie, să prezinte în scris situaţia reformelor justiţiei din România, atât din punct de vedere instituţional, cât şi al dreptului şi procedurii penale.

Citeşte şi: Manda anunţă 'DESCINDERI' la Serviciul Român de Informaţii: 'Vom merge ÎN CONTROL la toate unităţile şi vom cere documentele SECRETE...' / VIDEO

Platforma România 100, dar şi PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiţiei.

Delegaţia GRECO a vizitat România în perioada 21 - 22 februarie ca parte a unei evaluări urgente ad-hoc vizând legislaţia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticorupţie şi a conformării României recomandărilor anterioare ale GRECO pe această temă. Delegaţia GRECO care s-a aflat la Bucureşti preciza, într-un comunicat de presă, că cei responsabili cu investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare. De asemenea, GRECO a recomandat autorităţilor să solicite punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la legislaţia vizând reforma în Justiţie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO  a stabilit că progresele actuale ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor în domeniul prevenirii corupţiei în rândurile parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor este "total nesatisfăcătoare". GRECO a solicitat îmbunătăţiri într-un număr de domenii, inclusiv în procesul legislativ, care ar trebui sa fie mai transparent.

Citeşte şi: DNA dă LOVITURĂ şi la Poliţie: Un agent, trimis în judecată pentru FRAUDĂ cu fonduri europene

De asemenea, raportul a subliniat necesitatea ca CSM şi Inspecţia Judiciară să fie mai active în ceea ce priveşte analiza, informarea şi consilierea, iar CSM să capete un rol mai mare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea în funcţiile de procurori şefi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.