Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație FURIBUNDĂ a ONU în privința unui conflict din Orientul Mijlociu: 'Un război STUPID'

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat duminică, într-un interviu acordat postului american CNN, că războiul din Yemen este "stupid", contrar, în opinia sa, chiar intereselor ţărilor angajate şi şi-a exprimat speranţa că intervenţia lui Donald Trump va facilita livrarea de ajutoare umanitare, relatează AFP.

"Găsesc că este un război stupid, (...) împotriva intereselor Arabiei Saudite şi Emiratelor" Arabe Unite, a declarat şeful ONU în cursul interviului.

Citește și: S-a declanșat SCANDALUL în Palestina: Americanii, ÎNFURIAȚI de refuzul acestora de a se întâlni cu vicepreședintele Mike Pence

"Chiar şi din punctul de vedere al Iranului, nu văd vreun avantaj, pentru că Yemenul este prea departe pentru a avea o influenţă semnificativă în regiune", a adăugat el.

Conflictul opune în prezent rebelii houthi, sprijiniţi de Iran şi care controlează capitala Sanaa, taberei preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, susţinut de o coaliţie comandată de Arabia Saudită.

Pentru Antonio Guterres, acest război este, de asemenea, "contrar intereselor poporului yemenit", pradă "celei mai grave crize umanitare din lume", potrivit ONU.

În total, 17 milioane de persoane au nevoie de ajutoare alimentare, dintre care şapte milioane riscă foametea.

Preşedintele american a îndemnat miercuri Arabia Saudită, aliată a Statelor Unite, să deschidă "imediat" accesul la ajutoare internaţionale al Yemenului, ţară pe care o supune unei blocade maritime şi terestre.

"Lucrurile s-au ameliorat în ultimele zile şi sper că preşedintele Trump a făcut recent multe presiuni", a comentat secretarul general al Naţiunilor Unite.

"Nu are sens să menţii blocada care afectează şi mărfurile esenţiale supravieţuirii populaţiei din multe regiuni ale Yemenului", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Citește și: Desfășurare impresionantă de forțe în Peninsula Coreea: Aliații organizează exerciții de amploare pentru a pune PRESIUNE pe Phenian

Agenţiile ONU au cerut, printre altele, un "armistiţiu" umanitar pentru a veni în ajutorul populaţiei din Sanaa, frecvent bombardată de forţele coaliţiei susţinute de saudiţi.

Pe termen lung, "avem nevoie de o soluţie politică", a spus Antonio Guterres. "Speranţa mea este ca la un moment dat să fie posibilă crearea condiţiilor unui acord politic", a continuat el, adăugând că este pregătit să facă "totul pentru a crea aceste condiţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.