Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarația care a complicat serios relațiile dintre SUA și NATO: reacție furibundă a Kremlinului

kremlin leaks

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, atrage atenţia NATO că nu are sens să mai nege faptul trimiterii de militari ai alianţei în Ucraina, relatază agenţia TASS, informează News.ro.

„Nu are rost să negăm în continuare”, a comentat Zaharova pentru Izvestia o declaraţie a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

Ministru polonez aruncă totul în aer

Ministrul polonez a declarat sâmbătă, în timpul unei conferinţe dedicate celei de-a 25-a aniversări a aderării Poloniei la NATO, că în Ucraina se află deja personal militar al NATO. În acelaşi timp, Sikorski nu a precizat la ce soldaţi şi din ce ţări se referea.

„Soldaţii din unele ţări NATO sunt deja în Ucraina. Şi aş vrea să mulţumesc ambasadorilor acelor ţări care au mers la aşa risc. (…) Spre deosebire de unii politicieni europeni, nu voi spune despre ce ţări este vorba”, a menţionat Sikorski.

În acelaşi timp, el a fost de acord cu declaraţia preşedintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii trupelor NATO în Ucraina. „Sunt de acord cu această iniţiativă, pentru că în opinia mea are intenţii bune. Aceasta înseamnă că preşedintele Rusiei trebuie să se gândească care va fi următorul nostru pas”, a declarat Sikorski, potrivit NewsMaker.

Macron vrea să trimită trupe NATO în Ucraina

Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că la o reuniune de la Paris - unde reprezentanţii a aproximativ 20 de ţări occidentale au discutat despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia - a fost abordat subiectul unei posibile trimiteri de trupe ale ţărilor occidentale în Ucraina. Potrivit acestuia, participanţii nu au ajuns la un consens pe această temă, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus pe viitor. După conferinţă, reprezentanţii majorităţii ţărilor participante au declarat că nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina şi cu atât mai mult se opun participării acestora la operaţiuni militare împotriva Rusiei.

Săptămâna aceasta, marţi, Emmanuel Macron a continuat să-şi apere poziţia şi le-a cerut aliaţilor, la o reuniune în Cehia, „să nu fie laşi”, după care, joi, şi-a asumat declaraţiile cu privire la trimiterea de trupe în faţa liderilor partidelor franceze, apreciind că nu există „nicio limită” şi ”nicio „linie roşie” în susţinerea Ucrainei de către Franţa.

Parisul a nuanţat totuşi, vineri, aceste declaraţii, prin vocea ministrului apărării, care a spus că nu este vorba de trimiterea unor trupe combatante, ci, de pildă, de echipe care să ajute la deminare şi formarea militarilor ucraineni.

Unii analişti au interpretat declaraţiile preşedintelui francez ca făcând parte dintr-o strategie de descurajare a adversarului, cunoscută sub numele de „ambiguitate strategică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.