Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaraţie comună MDRAP - OAR pentru dezvoltarea unei politici publice naţionale de arhitectură

www.gazetadenavodari.ro
Ministerul Dezvoltării

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), au semnat, miercuri, o declaraţie comună privind dezvoltarea unei politici publice naţionale de arhitectură potrivit Agerpres

Potrivit unui comunicat al MDRAP, evenimentul a avut loc cu ocazia desfăşurării, la Bucureşti, a Conferinţei Europene pentru Politici Arhitecturale "Future Shapers" (ECAP), găzduită în premieră de România în calitate de ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Suntem martorii unui moment important, când specialişti din toată Europa au dezbătut rolul, instrumentele şi rezultatele unor politici publice în domeniul arhitecturii, contribuind, astfel, la o abordare unitară a acestor problematici. O arhitectură durabilă şi un design urban de calitate înseamnă localităţi competitive şi atractive, investiţii şi turism, iar toate acestea se reflectă în creşterea calităţii vieţii oamenilor", a precizat Daniel Suciu.

Alexandru Găvozdea, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a afirmat că politicile publice bune pentru arhitectură necesită o asumare puternică, pe termen lung, a mediului politic.

"Pentru că împărtăşim responsabilitatea comună privind mediul construit în care trăim (şi petrecem în medie 90% din timp în clădiri), definirea unei politici publice este pasul logic de făcut. Dar trebuie să fim conştienţi că politicile publice bune pentru arhitectură necesită o asumare puternică, pe termen lung, a mediului politic, care să recunoască şi să asigure implementarea mecanismelor complexe necesare pentru a utiliza politicile publice'', a arătat reprezentantul OAR.

Potrivit Declaraţiei comune pentru dezvoltarea unei politici publice naţionale de arhitectură, exercitarea la un nivel superior a actului administrativ şi profesional prin elaborarea şi utilizarea de politici publice urmăreşte ţinte de durată, în beneficiul general al societăţii. Politicile publice asigură coordonarea între domenii şi fundamentează bune practici, reuşind în acelaşi timp să comunice public scopurile asumate.

"În ceea ce priveşte arhitectura, acestea asigură un cadru de asumare a unor decizii şi a procesului pentru obţinerea unui rezultat mai bun pentru mediul construit, din punctul de vedere al calităţii şi al sustenabilităţii. Ele sunt la fel de utile pentru zona publică legislativă şi executivă, pentru arhitecţii care prestează servicii specializate, cât şi pentru beneficiarii proiectelor acestora, fie ei publici sau privaţi. Anul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene constituie un moment propice pentru a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii din România. O confirmare este şi organizarea Conferinţei Europene pentru Politici Arhitecturale - Future Shapers, care aduce la Bucureşti exemple de bune practici, experienţe din alte ţări şi modele pentru abordarea aspectelor vieţii comune la care contribuie arhitecţii şi arhitectura", relevă sursa citată.

Angajamentul comun luat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ordinul Arhitecţilor din România, în continuarea bunei colaborări instituţionale avute permanent până în prezent, se va manifesta în viitor prin dezvoltarea unei politici publice naţionale de arhitectură, în vederea creşterii calităţii mediului construit, România alăturându-se astfel ţărilor care "sunt mândre să folosească acest deziderat la nivel de politică publică, în linie cu obiectivele asumate de comunitatea europeană", se mai arată în document.

Conferinţa Europeană pentru Politici Arhitecturale "Future Shapers" precede Reuniunea informală a miniştrilor europeni responsabili cu dezvoltarea urbană, care va avea loc vineri, la Palatul Parlamentului. În cadrul Reuniunii de vineri vor fi lansate două noi parteneriate ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, direct legate de politicile publice în domeniul arhitecturii: Parteneriatul pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural, Parteneriatul pentru Siguranţă în Spaţiul Public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.