Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEDESUBTURILE restructurării CES. Cum s-au băgat tehnocrații în lupta dintre sindicate/ SURSE

chess pieces 0

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare aprobată de Guvern în  această săptămână a dezlănțuit un întreg război între organizațiile sindicale din cadrul Plenului Consiliului Economic si Social (CES) care își doresc șefia organizației.

Vezi și: VIDEO - Klaus Iohannis, moment JENANT la Consiliul European

Una dintre cele vehemente pozitii a venit din partea domnului Bogdan Hossu, președintele confederatiei sindicale Cartel Alfa. Interesul domnului Hossu pentru șefia Consiliului Economic și Social a fost spulberat odată ce acesta a fost declarat incompatibil de către ANI deoarece deținea funcţia de membru titular în CA al SRR, dar şi pe cele de administrator, preşedinte şi membru în CA în cadrul mai multor firme.

Lasând la o parte interesul domnului Hossu pentru afaceri și funcții, văzându-se într-o situație care nu-i permite să candideze la șefia Consiliului Economic și Social, acesta a transformat toată această situație într-o răzbunare personală.  Uneori sfidând bunul simț, reacțiile domnului Hossu la adresa instituției Consiliului Economic si Social au avut un caracter părtinitor și de multe ori brutal. Neavând prea multe opțiuni deoarece persoane din conducerea confederației sindicale Carte Alfa au fost vizate de o serie de scandaluri care vizează fapte precum luare de mită și fraude cu fonduri europene, acesta și–a aruncat în luptă principalul contracandidat la șefia Cartel Alfa, pe domnul Vicepreședinte  Liviu Apostoiu.

Deși domnul Liviu Apostoiu a fost implicat în gestionarea unor proiecte finanțate din fonduri europene care fac obiectul unor litigii în momentul de față, acesta era singura solutie decentă pe care domnul Bogdan Hossu o avea pentru șefia Consiliului Economic si Social. Acesta împuscă practic doi iepuri dintr-o lovitură: trimite in luptă principalul contracandidat la șefia Cartel Alfa, securizându-și poziția în managementul confederației și continuă vendeta personală.

Vezi și: SCANDAL în Parlamentul britanic: David Cameron și-a ieșit din minți / VIDEO

Asemeni unui purtător de cuvânt disciplinat și fidel intereselor domnului Bogdan Hossu, domnul Apostoiu preia sarabanda de acuzații la adresa instituției și a domnului Florian Costache, actualul președinte al CES ului. Probabil toată această sarabandă de acuzatii este una justificată însă domnul Bogdan Hossu nu s-a oprit aici. Acesta și-a folosit intreaga influență pe care o are asupra actualului Guvern pentru a-și impune oamenii la șefia Consiliului Economic și Social.

Sunt de notorietate relațiile de prietenie dintre domnul Bogdan Hossu și actualul Guvern, însă din toata această încrengătură de prietenii, o singură relație de prietenie suscită interes major. Este vorba despre relația de prietenie dintre domnul Bogdan Hossu și ministrul tehnocrat Dragos Pislaru, ne-au relatat surse apropiate negocierilor.

Aceasta a căpătat contur în momentul în care un fost angajat al confederatiei Cartel Alfa a fost nominalizat și acceptat pentru functia de Secretar de Stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Concretizarea relației de prietenie a început prin susținerea ordonanței privind salarizarea în sistemul bugetar.

Confederatia Cartel Alfa a suținut forma de ordonanță propusă de Guvern deși majoritatea confederațiilor sindicale protestau împotriva ordonanței. Federația sindicala Alma Mater a participat la proteste în condițiile în care aceasta este afiliată la Cartel Alfa. Rezultatele acestei frumoase prietenii au vizat incluziv proiectul de ordonanța pentru modificarea legii CES. În urma unui schimb de mailuri dintre domnul Bogdan Hossu și domnul Ministru Dragoș Pîslaru, domnul Bogdan Hossu recomanda direcții clare cu privire la formatul dar și traseul ordonanței de urgență. Ușor iritat deoarece a trebuit să plece de la o nuntă de la Clinceni, domnul Bogdan Hossu sugera ce variante de ordonanță să–i fie prezentate domnului Prim Ministru, la ce oră să fie realizată ședința comisiei de dialog social pentru consultarea ordonanței, când să fie introdusă spre avizare de CES dar și când să fie introdusă în ședința de Guvern în vederea aprobării.

Nu este surprinzator că totul s-a întâmplat întocmai celor sugerate de domnul Bogdan Hossu iar ordonanța a fost aprobată. Se ridică totuși o serie de întrebări cu privire la modalitatea în care se fac legile în România dar și modul în care anumiți indivizi își folosesc influența în propriul interes sau în interesul organizațiilor pe care le reprezintă. Lasând la o parte situația instituției Consiliul Economic și Social, deoarece aceasta merita atenție din partea Guvernului încă din anul 2013, este grav faptul că organizațiile care ar trebuie să se preocupe de problemele salariaților și să lupte pentru interesul salariaților sunt preocupate mai degrabă de ocuparea unor locuri călduțe și bine plătite din banii contribuabililor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.