Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Defecțiune' la una dintre cele mai mari bănci comerciale: Clienții au retras milioane de euro care nu sunt ale lor

Freepik.com
Bancomat, ATM, retragere bani

Isterie după o "defecțiune" la una dintre cele mai mari bănci comerciale. Clienții au retras de la bancomate milioane de euro care nu sunt ale lor. Potrivit unor surse, este vorba despre aproape 40 de milioane de euro.

La sfârșitul săptămânii, banca - considerată una dintre cele mai mari bănci comerciale din lume - a fost martora unei "erori de sistem" care a permis clienților să retragă milioane de euro. De atunci, banca a emis o declarație în care afirmă că nu a existat niciun atac cibernetic și că securitatea sa nu a fost compromisă, în timp ce se străduiește să recupereze sumele mari de bani retrase.

Peste 40 de milioane de dolari (n.r. aproximativ 36,7 milioane de euro) ar fi fost retrase de la BCE, deținută de stat, sau transferate către alte bănci înainte ca tranzacțiile să fie oprite.

Banca Comercială a Etiopiei - BCE - este cea mai mare bancă comercială din Etiopia. În iunie 2021, avea active de aproximativ 1,1 trilioane birr ethiopieni (n.r. echivalentul aproximativ a 67,793 miliarde de euro) și deținea aproximativ 67% din depozite și aproximativ 53% din toate creditele bancare din țară.

Vestea despre eroarea bancară s-a împrăștiat rapid printre studenți

 

Președintele băncii, Abie Sano, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că o mare parte din numerar a fost retrasă de studenți.

Într-o postare pe X, CBE a confirmat întreruperea serviciilor, dar a negat că a fost rezultatul unui atac cibernetic. Acesta a adăugat că serviciile sale de bancomat erau acum "pe deplin operaționale", potrivit CNBC.

Banca centrală a Etiopiei, care supraveghează sectorul său financiar, a afirmat într-o declarație că întreruperea a fost rezultatul verificărilor de securitate a sistemului și "nu un incident care pune în pericol banca, clienții săi și întregul sistem financiar", potrivit Euronews.

Știrea despre această eroare, care a avut loc sâmbătă, a fost răspândită prin intermediul WhatsApp și al altor grupuri de chat. Studenții au format cozi lungi la bancomatele din campus, în timp ce se grăbeau să retragă bani, oprindu-se doar atunci când polițiștii au ajuns să intervină.

Banca centrală a Etiopiei, care supraveghează sectorul financiar al țării, a declarat că defecțiunea a avut loc în timpul unor "activități de întreținere și inspecție" de rutină.

 

Șeful CBE: Conturile clienților nu au fost afectate și nu a existat niciun motiv de alarmă

 

Unele universități și-au îndemnat studenții să returneze banii, dar, până în prezent, nu se știe cât succes a avut acest apel. CBE spune că oricine returnează banii nu trebuie să se teamă de acuzații penale.

Banca, care are sloganul: "Banca pe care te poți baza întotdeauna!", a fost înființată în urmă cu peste 80 de ani și are peste 38 de milioane de clienți.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.