Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dejecțiile să fie monitorizate prin GPS: propunerea unui parlamentar PNL pentru protecția mediului

GAL
vidanja

Nicoleta Pauliuc, senator PNL și președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a depus o inițiativă legislativă prin care toți operatorii economici care furnizează servicii de vidanjare au obligația să se doteze cu sisteme de tip GPS. Inițiativa are ca principal scop descurajarea practicii de a deversa ilegal apele uzate din vidanje în râuri sau în spații neautorizate.

„Am depus un proiect legislativ legat de viața a milioane de români care trăiesc în comunități fără sisteme de canalizare. Oamenii care depind de vidanjele venite să evacueze apele reziduale din gospodării îmi spun că tot mai des, din păcate, aceste mașini ajung să deverseze deșeurile oriunde, punând în pericol calitatea apelor și a mediului”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Inițiativa legislativă propune completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu obligația operatorilor economici care furnizează servicii de vidanjare de a se dota cu sisteme de urmărire satelitară de tip GPS, astfel încât autoritatea de mediu competentă să poată realiza în timp real trasabilitatea deplasării și deversării apelor uzate.

Operatorii economici care prestează servicii de vidanjare se vor conforma noii obligații, cu ocazia autorizării/reautorizării de mediu. De asemenea, operatorii vor fi obligați să păstreze pentru minimum 6 luni istoricul datelor privind manipularea apelor uzate și deversate prin vidanjare.

Ce sancțiuni prevede inițiativa legislativă:

- amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligația de asigurare a trasabilității și de menținere a istoricului datelor de tip GPS;

- amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice, alături de confiscarea mijlocului de transport, în cazul deversării apelor uzate, a substanţelor petroliere sau periculoase în apele de suprafaţă sau subterane sau în alte spații decât cele autorizate.

Proiectul acoperă și o lacună legislativă privind recepția imobilelor, care în prezent nu poate fi făcută fară recepția la branşamentele de infrastructură tehnico-edilitară.

Astfel, potrivit inițiativei legislative depuse de senatoarea Nicoleta Pauliuc, „prin excepție de la lit. f), în localitățile în care nu se poate realiza branșamentul la rețelele de canalizare, recepția finală la terminarea lucrărilor de construire se poate realiza și în baza unui contract de prestări servicii, valabil minimum 12 luni, încheiat de proprietarul construcției cu o societate autorizată pentru servicii de vidanjare a apelor uzate.”

„Realitatea este că în foarte multe localități din țară nu există rețele de canalizare, ceea ce practic blochează recepția finală a construcțiilor. Soluția pe care o propun este simplă: recepția lucrării să se poată realiza și în baza unui contract, valabil minimum un an, încheiat de proprietarul construcției cu o firmă autorizată pentru servicii de vidanjare. În acest fel, protejăm mediul și nici nu blocăm familiile care vor să se mute într-o locuință nouă”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

Vezi și: Ministerul Mediului inaugurează o nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Buzău: Investiţia a costat 1.984.591 lei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.