Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demersurile de acordare a unui sprijin guvernamental pentru cultura scrisă sunt susţinute de senatorul USR Dan Lungu

www.usr.ro
Dan lungu USR

Scriitorul şi senatorul USR de Iaşi, Dan Lungu, membru în Comisia pentru cultură şi mass-media a Senatului, anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că susţine demersurile Asociaţiei Editorilor din România şi scriitorilor români care solicită reprezentanţilor Guvernului să aloce, în contextul crizei provocate de pandemia actuală, fonduri pentru a veni în sprijinul culturii scrise şi să intervină rapid prin luarea unei serii de măsuri care să permită tuturor celor implicaţi traversarea acestei perioade dificile, potrivit Agerpres

"Asociaţia Editorilor din România a semnalat faptul că, în urma închiderii mai multor lanţuri de librării şi blocării activităţilor autorilor, traducătorilor, ilustratorilor şi agenţilor literari, industria culturii scrise are în acest moment nevoie de ajutorul Guvernului, ajutor de care nu a beneficiat niciodată în ultimii 30 de ani.

Seria de măsuri imediate pe care membrii asociaţiei o propun reprezentanţilor Guvernului implică acordarea imediată de împrumuturi cu dobândă subvenţionată pentru distribuitori, amânarea la plată a obligaţiilor fiscal-bugetare pentru toate entităţile din segmentul culturii scrise pe perioadă determinată, rambursarea în 30 de zile a datoriilor restante ale bugetului de stat către IMM-urile din domeniul editorial şi facilitarea unui dialog între bănci şi clienţii care activează în cultura scrisă pentru reeşalonarea debitelor curente şi prelungirea scadenţelor", afirmă senatorul USR Dan Lungu, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: VIDEO Percheziţii de amploare într-un dosar de înşelăciune cu pretinse teste COVID - Aproape 10.000 de teste nereale încerca firma să vândă pe internet

Această solicitare este dublată şi de o petiţie iniţiată de scriitorul Cristian Fulaş, semnată până în prezent de peste 400 de persoane. Prin intermediul acesteia, autorul atrage şi el atenţia reprezentanţilor Guvernului asupra crizei care se resimte profund şi în sectorul culturii scrise şi solicită alocarea unui fond de urgenţă pentru susţinerea autorilor români, pentru ca aceştia să-şi poată continua activitatea.

"Vremurile pe care le trăim sunt grele pentru toată lumea şi criza nu ocoleşte deloc industria cărţii. Toţi profesioniştii români care ţin în viaţă cartea şi cultura scrisă sunt grav afectaţi şi trebuie sprijiniţi cu celeritate şi susţinuţi să-şi continue activitatea. Avem deja un model pe care îl putem urma - cel al Franţei - unde Centrul Naţional al Cărţii a deblocat deja zilele trecute un fond de 5 milioane de euro pentru susţinerea industriei cărţii.

Solicit şi eu Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu şi întregului Guvern să îşi îndrepte atenţia către măsurile înaintate de Asociaţia Editorilor din România şi să ia în considerare alocarea unui fond de urgenţă similar, însoţit de o strategie coerentă. E ştiut faptul că avem un consum cultural scăzut comparativ cu alte ţări europene, iar în perioada aceasta, odată cu dispariţia şi acestor puţini consumatori de cultură, criza devine dramatică în lipsa unui sprijin financiar, a unui plan de salvare", a menţionat senatorul USR de Iaşi.

El citează un studiu Eurostat, conform căruia 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, consumul scăzut de cultură fiind strâns legat şi de numărul scăzut al librăriilor. Cu numai două librării la o sută de mii de locuitori, România este totodată şi ţara cu cele mai puţine librării din Europa.

În ceea ce priveşte bugetul pe care un român îl investeşte, în medie, în activităţi culturale pe an, acesta este de 27 de euro, conform Barometrului de Consum Cultural 2018, lansat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Cea mai mare parte a sumei este alocată însă pentru plata serviciilor de televiziune, şi nu pentru cinematografie, teatru sau cultură scrisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.