Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demisia șefei Antimafia. Ce urmează la vârful DIICOT

sageata

Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, și-a dat demisia, joi seară, după ce soțul ei, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul 'Carpatica Asig', pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Șefa structurii antimafia din România, Giorgiana Hosu, era în funcție de 7 luni. Ea a fost numită de preşedintele Klaus Iohannis pe 20 februarie 2020, pentru un mandat de trei ani, deşi avea aviz negativ din partea CSM.

Georgiana Hosu a preluat conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Felix Bănilă, care a demisionat în octombrie 2019. Felix Bănilă a fost împins să demisioneze după ce președintele Klaus Iohannis i-a reproșat activitatea în ceea ce privește cazul Caracal.

La fel ca Bănilă, și Giorgiana Hosu a primit un semnal de la Cotroceni. Șeful statului a afirmat, anterior condamnării soțului șefei DIICOT, că „dacă apare o condamnare, cu siguranţă, nu va rămâne fără urmări” și „nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele”.

„Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, a transmis, joi seară, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Cum se alege șeful DIICOT

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a fost înfiinţată în anul 2004, în scopul destructurării grupurilor infracţionale organizate, frontaliere şi transfrontaliere şi a combaterii terorismului.

Procurorul-şef al DIICOT se numește de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul consultativ CSM, în conformitate cu Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Urmează, așadar, să se desfășoare procedura de selecție.

Candidaţii care îndeplinesc criteriile de selecţie urmează să susţină un interviu în faţa unei comisii. Rezultatele selecţiei se afişează la sediul Ministerului Justiţiei şi se publică pe pagina de internet a instituţiei.

Ministrul Justiţiei va înainta propunerile de candidaţi pentru aviz, la CSM.

Propunerile trebuie să îndeplinească criteriul vechimii, astfel încât persoanele propuse să fi ocupat timp de zece ani funcţia de procuror sau judecător.

Conform Hotărârii CSM nr. 193 din 9 martie 2006, ministrul Justiţiei depune la CSM propunerile de candidatură, însoţite de mapa profesională a candidaţilor.

Mapa profesională a candidaţilor trebuie să conţină o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 şi nici nu a colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese actualizată.

În plus, mapa profesională trebuie însoţită şi de un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care se emite avizul, un CV al candidatului şi zece lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea.

În cadrul procedurii de emitere a avizului, CSM solicită Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să verifice şi să comunice, în termen de 15 zile de la solicitare, dacă procurorii candidaţi au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau dacă au colaborat cu acestea.

În cel mult 30 de zile de la depunerea de către ministrul Justiţiei a propunerilor la CSM, acesta din urmă are obligaţia de a întocmi un referat în care se consemnează evoluţia carierei profesionale a candidaţilor, cu evidenţierea evaluărilor şi a eventualelor sancţiuni disciplinare, îndeplinirea condiţiilor de vechime, depunerea declaraţiilor şi rezultatul verificării CNSAS (art. 21 indice 1, alin. 3 din Hotărârea CSM nr. 193/2006).

Tot în cadrul procedurii de avizare de la CSM, candidaţii propuşi trebuie să susţină un interviu în faţa Consiliului, constând în prezentarea planului managerial, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare şi verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei. Membrii Consiliului pot adresa candidatului întrebări referitoare la conduita şi deontologia profesională, precum şi la alte aspecte din mapa profesională. La interviu poate participa şi un psiholog, care, prin intermediul preşedintelui de şedinţă, poate adresa întrebări candidatului. (art. 19, alin. 3-6 din Hotărârea CSM nr. 193/2006).

Odată emis avizul CSM, acesta se transmite preşedintelui României. Propunerea trebuie să fie în mod obligatoriu însoţită de avizul CSM, deşi avizul este consultativ.

Preşedintele României poate să accepte propunerea şi să emită decretul de numire în funcţie sau poate să refuze numirea. În cazul refuzului, acesta trebuie anunţat public şi trebuie să conţină o motivare detaliată.

Până la numirea unui nou procuror-șef DIICOT, urmează să fie numit un șef interimar.

Cine este Elena Giorgiana Hosu

Elena Giorgiana Hosu a absolvit Facultatea de Drept în anul 1995 şi din 1998 a început să lucreze la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). A fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în perioada 1995-1998. Din anul 1998 până în 2004 a fost procuror în cadrul Parchetului General.

În 2004 a devenit procuror la DIICOT. Din 2007 până în 2012 a fost procuror-şef al Biroului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare în cadrul DIICOT, iar în intervalul 2012-2013 a fost procuror-şef la Serviciul de combatere a criminalităţii economico-financiare al aceleiaşi instituţii.

Giorgiana Hosu a fost procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada 2013-2014. În intervalul noiembrie 2014-aprilie 2015 a fost procuror-şef interimar al aceleiaşi instituţii. Din noiembrie 2018 până în februarie 2019 a fost procuror-şef adjunct delegat al DIICOT. În februarie 2019 a devenit procuror-şef adjunct al DIICOT, potrivit csm.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.