Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demisie ȘOC în SUA: Trimisul special pentru Coreea de Nord și-a anunțat retragerea, din cauza deciziei lui Trump privind Phenian

foxnews.com
trump

Departamentul de Stat american a anunţat miercuri demisia lui Joseph Yun, emisarul special pentru Coreea de Nord, informează Reuters.

Yun, născut în Coreea de Sud, este un susţinător al dialogului cu Phenianul, încă din 2016, în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, când a fost numit în funcţie. El şi-a făcut cunoscută decizia după ce preşedintele Donald Trump a respins din nou ideea unor negocieri necondiţionate cu Coreea de Nord.

Citește și: CUTREMUR la Casa Albă! Încă o DEMISIE de răsunet: Donald Trump e PĂRĂSIT de o veche colaboratoare

Astfel, observă Reuters, diplomaţia SUA va rămâne începând de vineri fără un reprezentant de vârf, într-un moment în care nord-coreenii par dispuşi să discute direct cu Washingtonul, după reluarea contactelor cu Coreea de Sud, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang. În acelaşi timp, preşedintele Donald Trump nu a numit încă, la peste un an de la preluarea mandatului, un ambasador la Seul.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că politica Statelor Unite în Peninsula Coreea rămâne neschimbată, iar denuclearizarea Coreei de Nord este în continuare la Washington o prioritate de securitate de cel mai înalt nivel. Campania de presiune maximă în acest sens asupra Phenianului este pe cale să fie încununată de succes, a apreciat ea.

Un oficial sud-coreean de rang înalt a declarat agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că Yun "era sceptic şi îngrijorat de linia dură de abordare a Casei Albe" faţă de Coreea de Nord. Spre deosebire de administraţia prezidenţială americană, Departamentul de Stat susţine eforturile guvernului de la Seul de a reface legăturile cu regimul de la Phenian.

Citește și: Jocul pentru Pacific: China se ridică, SUA pierd teren

Yun a refuzat să comenteze direct pentru Reuters, dar a declarat altor organizaţii de presă americane că secretarul de stat Rex Tillerson a încercat să îl convingă să revină asupra deciziei de a demisiona. El are în spate o carieră diplomatică de 32 de ani. Într-un interviu pentru televiziunea CBS, preluată de Reuters, Yun a observat că nord-coreenii şi-au încetat testele nucleare şi cu rachete. Ultima armă atomică a fost testată în Coreea de Nord în septembrie 2017, iar ultima rachetă a fost lansată la sfârşitul lui noiembrie 2017, reaminteşte agenţia, potrivit Agerpres.

Vinerea trecută, Statele Unite au anunţat cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, iar preşedintele Trump a avertizat că va urma "faza a doua", care va fi "foarte, foarte nefericită pentru întreaga lume". Administraţia sa insistă ca un eventual dialog cu Phenianul să aibă ca scop renunţarea la armele nucleare, idee respinsă de nord-coreeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.