Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democraţii apără ancheta rusă într-o notă controversată, publicată într-o versiune cenzurată

sua rusia

Democraţii din Comisia pentru Informaţii din cadrul Camerei reprezentanţilor au publicat o controversată notă, într-o versiune cenzurată, într-o încercare de a contracara acuzaţii dintr-o controversată notă republicană potrivit căreia FBI-ul a comis abuzuri în obţinerea unor mandate de supraveghere în cadrul anchetei cu privire la eventuale legături între echipa de capanie a lui Donald Trump şi Rusia în alegerile din 2016, relatează Reuters, scrie news.ro.

Nota de zece pagini a democraţilor, publicată sâmbătă, cataloghează o versiune anterioară republicană drept ”un efort transparent de subminare” a anchetelor poliţiei federale (FBI), Departamentului Justiţiei, procurorului special Robert Mueller şi a anchetelor parlamentare cu privire la o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Moscova.

Nota republicană, se arată în cea democrată, ”riscă totodată să expună public surse şi metode sensibile fără un scop legitim”.

Nota democrată şi un contraatac republican care include o respingere punct cu punct a concluziilor minorităţii democrate constituie o escaladare a conflictului între cele două partide, despre care Adam Schiff, democratul cu cel mai înalt rang în cadrul Comisiei pentru Informaţii, şi alţi membri ai partidului afirmă că sabotează ancheta acestei comisii din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Acest ultim duel de pe Capitol Hill are loc în contextul în care ancheta lui Mueller se intensifică, după ce Richard Gates, un fost director adjunct al campaniei lui Trump a pledat vinovat, vineri, în cadrul unei înţelegeri cu echipa procurorului special.

”Răspunsul din nota democrată cu privire la abuzurile guvernului în (domeniul) supravegherii este un EŞEC total politic şi juridic. Doar confirmă toate lucrurile teribile făcute. ATÂT DE ILEGAL!”, a reacţionat şeful statului american pe Twitter.

Preşedintele republican al Comisiei, Devin Nunes, şi-a reiterat şi el acuzaţiile într-un comunicat.

”Poporul american înţelege acum clar că FBI a folosit murdării politice plătite de Partidul Democrat ca să spioneze un cetăţean american din Partidul Republican”, afirmă el.

”Noi am vrut să dăm în vileag pentru că noi credem că este o dovadă clară că democraţii nu doar încearcă să muşamalizeze, ci s-au aflat în complicitate cu părţi ale Guvernului pentru a muşamaliza asta”, a declarat Nunes în faţa particpanţilor la Conservative Political Action Conference (CPAC), la Oxon Hills, în Maryland.

”Memorandumul democraţilor încearcă să-l submineze politic pe preşedinte, care a susţinut publicarea (notei Nunes) în interesul transparenţei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

În nota democrată, republicanii sunt acuzaţi că au eliminat în mod deliberat fapte din documentul lor, care le subminează acuzaţiile potrivit cărora FBI a procedat la o supraveghere incorectă a fostului consilier de campanie al lui Trump Carter Page, “pe care FBI l-a evaluat a fi un agent al Guvernului rus”.

Cererea unui mandat de supraveghere de către Departamentul Justiţiei ”a avut la bază probe convingătoare şi motivul probabil al evaluării potrivit căreia Page a ajutat cu bună ştiinţă activităţi clandestine ruse în domeniul informaţiilor în Statele Unite”, se arată în notă.

”FBI a avut motive bune să creadă că Page a acţionat ca un agent al unei puteri străine, pe baza trecutului său, inclusiv a faptului că a fost vizat de o recrutare rusă, a călătoriei sale în Rusia şi altor informaţii”, a subliniat Schiff, citat într-un comunicat.

Nota democrată, care a fost publicată de Casa Albă sâmbătă, în timp ce preşedintele republican al Comisiei se adresa CPAC, a fost examinată de FBI şi Departamentul Justiţiei înainte să fie făcută publică, a precizat Schiff.

Ea respinge, de asemenea, acuzaţia republicanilor potrivit cărora FBI a deschis o anchetă în domeniul contrainformaţiilor, la sfârşitul lui iulie 2016, în baza unui dosar neverificat, compilat de un fost ofiţer de informaţii britanic, Christopher Steele, plătit de către democraţi printr-un cabinet de avocatură.

Până atunci, dezvăluie nota, ”FBI a deschis deja subanchete cu privire la (număr cenzurat) persoane cu legături cu campania lui Trump”.

Toate numele cu excepţia celui al lui Page au fost cenzurate, însă într-o notă de subsol apar numele lui Gates, al fostului consilier pe probleme de securitate al lui Trump Michael Flynn, al consilierului din campanie George Papadopoulos şi al fostului director al campaniei lui Trump Paul Manafort.

Cu excepţia lui Page şi Manafort, ceilalţi au pledat vinovat de acuzaţii federale şi ar coopera în ancheta lui Mueller.

FBI a primit raportul lui Steele la jumătatea lui septembrie, la mai bine de şapte săptămâni după ce a lansat ancheta cu privire la legăturile lui Page cu Rusia.

Cererile ”au folosit numai în mică măsură informaţiile de la Steele”, şi anume ”în principal întâlnirile sale suspecte, în iulie 2016, la Moscova, cu oficiali ruşi”.

Democraţii au arătat totodată că cererea Departamentului Justiţiei, pe 21 octombrie 2016, a unor mandate Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) în vederea monitorizării lui Page şi alte trei cereri de prelungire au prezentat ”o justificare în vederea supravegherii lui Page”, care a părăsit între timp echipa de campanie a lui Trump.

Nota ridică întrebări, dar nu le şi răspunde, despre faptul dacă Page sau alţi asociaţi ai lui Trump au ajutat Rusia să elaboreze o campanie cibernetică sofisticată cu scopul de a-l ajuta pe Trump să obţină preşedinţia, prin ţintirea anumitor grupuri, prejudecăţi şi zone.

Mueller a prezentat aceste eforturi detaliat, săptămâna trecută, într-un act de acuzare a 13 ruşi şi trei entităţi ruse de amestec în alegerile americane din 2016.

Moscova neagă acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi amestecat în alegerile din Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.