Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democraţii cer transparenţă în ancheta ce priveşte implicarea Rusiei în alegerile din SUA

Capitoliu

Democraţii din Congresul SUA au avertizat luni că republicanii nu ar trebui să împiedice investigaţiile în curs de desfăşurare cu privire la posibile contacte anul trecut între apropiaţi ai lui Donald Trump şi serviciile secrete ruse, şi amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP, conform agerpres.

Casa Albă a recunoscut săptămâna trecută că a intervenit pe lângă poliţia federală (FBI) - şi apoi pe lângă CIA, conform mass-media - pentru ca ea să răspundă acestor afirmaţii.

Este OFICIAL. Moştenitorul Samsung, INCUPLAT într-un MEGA-dosar de corupţie

Dar, potrivit democraţilor, administraţia preşedintelui Donald Trump riscă prin aceste presiuni să obstrucţioneze activitatea desfăşurată de către agenţiile de informaţii şi comisiile Congresului privind aceste presupuse contacte şi amestecul Rusiei în prezidenţialele americane.

"Aceasta dă cu siguranţă aspectul (...) de lipsă de imparţialitate", a declarat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Potrivit lui Mark Toner, liderul democraţilor în Comisia pentru serviciile de informaţii din Senat, "nu ar trebui să existe nicio interferenţă politică", în caz contrar "aceasta va influenţa concluziile care survin" din aceste investigaţii.

Administraţia Trump respinge acuzaţiile - relatate de mai multe mass-media, inclusiv de New York Times, care provin din surse ale serviciilor secrete - potrivit cărora preşedintele de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort şi alţi consilieri ai acestuia au comunicat cu responsabili ai spionajului rusesc înainte de alegerile din 8 noiembrie.

Aceste contacte au avut loc într-un moment în care Rusia se amesteca, potrivit serviciilor de informaţii americane, în campania prezidenţială din SUA cu scopul de a o discredita pe democrata Hillary Clinton.

VIDEO Accident GRAV în California: Un avion s-a prăbușit peste un cartier de case. Mai multe victime

Casa Albă a recunoscut săptămâna trecută că a cerut FBI să o ajute în combaterea a ceea ce a numit informaţii "false" ale New York Times, prin publicarea propriilor informaţii.

"Aceasta a început cu FBI, care a atras atenţia spunând că informaţiile publicate de Times (The New York Times - n.r.) nu sunt exacte", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer. "Tot ce am spus este: 'Excelent, puteţi spune acelaşi lucru şi celorlalţi jurnalişti?'".

După ce FBI a refuzat să se pronunţe, Casa Albă a căutat ajutor pe lângă preşedinţii comisiilor pentru serviciile de informaţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor, Richard Burr şi respectiv Devin Nunes.

"Tot ce căutam era să avem informaţii exacte", a adăugat Spicer, apărându-se de comentarii nepotrivite.

Devin Nunes a declarat luni că nu avea probe privind contacte între apropiaţii lui Trump şi spionajul rusesc.

"Aici, la comisie, nu avem încă elemente care să probeze că ei au vorbit cu ruşii", a declarat jurnaliştilor Devin Nunes. "Şi ceea ce mulţi mi-au spus este că nu exista nimic în acest sens", a adăugat el.

Muncitorii din UE, temă de dispută între politicienii englezi

Adversarul său democrat din aceeaşi comisie Adam Schiff a spus că "nu a obţinut încă probe". "Este deci prematur ca noi să spunem că am ajuns la o concluzie cu privire la această chestiune de înţelegere" între Trump şi Rusia, a spus el.

Democraţii au cerut crearea unei comisii bipartite şi numirea unui procuror independent în acest caz.

FBI, CIA şi alte agenţii investighează presupusul amestec, efectuat - conform serviciilor de informaţii americane - cu aprobarea preşedintelui rus, Vladimir Putin. Moscova a negat întotdeauna orice amestec în alegerile din SUA.

Trump a făcut în timpul campaniei aprecieri pozitive cu privire la Putin şi şi-a exprimat speranţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.