Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demonstrație de forță a SUA în Pacific - Mesajul: putem aduce 100 și ceva de focoase nucleare la ușa voastră și nici măcar nu veți ști

submarin sua

USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, care transportă 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, s-a oprit sâmbătă la baza navală din Guam, trimițând un mesaj aliaților și dușmanilor pe fondul tensiunilor tot mai mari din Indo-Pacific, anunță CNN, potrivit Mediafax.

Este prima vizită a unui submarin cu rachete balistice în Guam din 2016 și doar a doua vizită anunțată din anii 1980.

"Vizita în port consolidează cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea, flexibilitatea, promptitudinea și angajamentul continuu al SUA față de securitatea și stabilitatea regională Indo-Pacific", se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

Mișcările celor 14 submarine cu rachete balistice din US Navy sunt de obicei secrete bine păzite. Datorită energiei nucleare, navele pot funcționa sub apă luni întregi, limitele fiind impuse ddoar de proviziile necesare pentru echipajele de peste 150 de marinari.

Marina spune că submarinele din clasa Ohio stau în medie 77 de zile pe mare înainte de a petrece aproximativ o lună în port pentru întreținere și realimentare.

Este rar ca unul dintre acestea să fie fotografiat în afara porturilor lor de origine, Bangor, Washington, și Kings Bay, Georgia. Secretul care înconjoară submarinele cu rachete balistice face ca acestea să fie "cea mai importantă parte supraviețuitoare a triadei nucleare", care include, de asemenea, rachetele balistice din silozurile de pe continentul american și bombardierele cu capacitate nucleară precum B-2 și B-52.

"Transmite un mesaj - intenționat sau nu: putem aduce 100 și ceva de focoase nucleare la ușa voastră și nici măcar nu veți ști sau nu veți putea face mare lucru în acest sens. Iar invers nu se poate și nici nu va fi posibil pentru o bună bucată de vreme", a declarat Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei americane și acum analist la Center for a New American Security.

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord se află la început, iar flota chineză, estimată la șase submarine cu rachete balistice, este inferioară celei a Marinei americane. Iar submarinele cu rachete balistice ale Chinei nu au capacitățile submarinelor balistice americane, potrivit unei analize realizate în 2021 de experții de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Submarinele chinezești cu rachete balistice de tip 094 sunt de două ori mai zgomotoase decât cele americane și, prin urmare, mai ușor de detectat, și transportă mai puține rachete și focoase, au scris analiștii CSIS în august.

Ultima dată când un submarin balistic al marinei americane a vizitat Guam a fost în 2016, când USS Pennsylvania s-a oprit acolo.

Analiștii au declarat că tensiunile din Indo-Pacific au crescut semnificativ de atunci, iar în contextul actual sunt probabile mai multe astfel de demonstrații militare din partea Washingtonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.