Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apare o nouă boală: dependența de criptomonede (analiză Forbes)

criptotendencia.com
monede virtuale criptomonede

Pe măsură ce interesul pentru criptomonede și aplicațiile de tranzacționare a crescut, au crescut și cazurile de dependență, spun psihologii. Un număr tot mai mare de oameni sunt tratați pentru dependența de criptomonede, o nouă versiunea vechii probleme a dependenței de jocuri de noroc care a fost mult timp legată de investiții.

Dependenții sunt încurajați de reportajele media cu povești de succes: frații șomeri care au transformat 8.000 de dolari în 9 milioane de dolari; tânărul plecat din liceu, în vârstă de 22 de ani, care a devenit milionar criptografic. „Oamenii cred că sunt următorii Warren Buffett pentru că moneda a crescut”, spune Peter Klein, psihoterapeut în Londra, citat de Fortune.

Dimensiunea problemei în SUA este dificil de cuantificat. Se estimează că 46 de milioane de americani dețin acum criptomonede, informează NYDIG, un serviciu de tranzacționare cripto. Nu este clar câți dintre aceștia se numără printre cele 2 milioane de persoane care au o tulburare severă a jocurilor de noroc, plus alte 5 milioane cu o problemă ușoară până la moderată.

Datele din afara SUA oferă o imagine mai detaliată, deși sunt încă neconcludente. De exemplu, în 2020, 1.732 de coreeni s-au înscris pentru terapia pentru dependență de criptomonede și tranzacționare de acțiuni, față de 1.008 în 2019, potrivit Centrului Coreean pentru Probleme de Jocuri de Noroc. Cu toate acestea, este imposibil să știm precis dacă evoluți s-a datorat unei creșteri specifice a dependenței de criptomonede , tranzacționării compulsive a acțiunilor, sau ambelor.

Dr. Harun Olcay Sonkurt, psihiatru la Spitalul de Cercetare și Instruire Agri din Turcia, a publicat recent un studiu în Journal of Gambling Issues despre criptomonede și tulburări legate de jocuri de noroc, bazat pe un sondaj efectuat la 300 de investitori adulți în criptomonede din Turcia care au tranzacționat vreme de cel puțin șase luni. Două procente dintre cei chestionați - o cantitate semnificativă statistic, spune el - au prezentat trăsături de dependență.

Aceste trăsături, așa cum a fost prezentat de Paul Delfabbro, cercetător în domeniul jocurilor de noroc la Universitatea din Adelaide din Australia, implică cinci "steaguri roșii" psihologice. Multe dintre semnele de avertizare sunt aceleași ca și pentru dependența de jocuri de noroc sau dependența de comerțul cu acțiuni. Acestea includ o preocupare pentru tranzacționare, excluzând orice altceva, o teamă de a pierde și o retrăire constantă sau regret constant pentru deciziile de investiții slabe. Și mai este și, probabil, cel mai periculos semn al dependenței: iluzia controlului.

Delfabbro explică că oamenii cu o anumită experiență investițională își supraestimează abilitățile și ignoră rolul pe care șansa îl joacă în activitatea lor. Când piața crește, se creează un fals sentiment de invincibilitate care duce la o mai mare asumare de riscuri. Comerțul zilnic și dependența de criptomonede merg adesea mână în mână, adaugă el.

Dar dependența de criptomonede are și câteva trasături distincte. Ciclul de 24 de ore a piețelor criptografice face ca persoanele dependente să se retragă mai greu decât, să zicem, tranzacționarea zilnică. De asemenea, volumul uriaș de postări pe rețelele sociale despre tranzacționarea criptomonedelor de către influenceri se potrivește dependenților de criptomonede care caută în mod constant confirmări online pentru obiceiurile lor de tranzacționare scăpate de sub control.

Un semn revelator al dependenței apare atunci când oamenii investesc în criptomonede mai puțin cunoscute, care sunt mai susceptibile de a crește ca valoare. Valul de adrenalină al câștiguri și pierderi zilnice mari poate atrage oamenii spre dependență.

În această primăvară, o mulțime de apeluri noi au venit la Klein (un psihoterapeut citat de Forbes) în urma de fluctuațiilor majore ale Dogecoin, o criptomonedă creată în glumă în 2013, dar care a fost luată de atunci mult mai în serios. Acesta a crescut cu 13.000% din ianuarie până în mai și apoi a scăzut cu 75% în câteva săptămâni. „Oamenii își pierdeau averea. Anxietatea lor era la cer ”, spune Klein. Acesta a auzit povești despre oameni care tranzacționau pe toaletă sau sub pătură în timp ce partenerul lor dormea.

În general, cripto-dependența este tratată cu terapie cognitiv-comportamentală și un program în 12 etape, precum cele utilizate de Alcoolicii Anonimi și multe alte programe de tratament pentru dependență. Terapeuții abordează emoțiile care determină dependența, evaluează probleme secundare precum depresia sau abuzul de substanțe și ajută pacienții să dezvolte strategii pentru a o depăși. Tratamentul specializat variază de la apeluri Zoom individuale și vizite la cabinet la programe de internare, la prețuri de la 120 USD pentru o sesiune de o oră, până la 90.000 USD săptămânal pentru o unitate de spitalizare de lux din Elveția.

O alternativă gratuită sau un supliment la aceste terapii costisitoare este participarea la Gamblers Anonymous. Deocamdată, cel puțin, nu există Crypto Anonymous.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.